Илиана Раева: В мечтите си не съм си представяла толкова медали

0
267
Илиана Раева
Снимка: Facebook, Илиана Раева

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика /БФХГ/ Илиана Раева призна, че не е очаквала българските състезателки да спечелят 6 медала и 2 олимпийски квоти на Световното първенство по художествена гимнастика, което се проведе в София.

17-годишната дебютантка Стилияна Николова взе бронз в многобоя и три сребърни отличия на финалите на обръч, бухалки и лента. Боряна Калейн в последния момент отпадна от състезанието заради вирусно заболяване.

Ансамбълът, който тренира от малко повече от четири месеца в този състав, стана абсолютен световен шампион в многобоя и спечели злато на финала на три ленти и две топки.

„Ако трябва да бъда откровена, не съм очаквала чак такива успехи. Разбира се, основното и най-важно за нас бяха двете квоти с участието на Боряна Калейн. При този тежък удар, който получихме с това, че тя нямаше как да участва на Световното първенство, трябваше в движение да променим стратегията. В дните на състезанието променихме някои от елементите на Стилияна Николова, защото колкото и да се опитвахме да я запазим, че не искахме да я натоварваме с някакви огромни очаквания, че трябва да всяка цена да вземе квота, защото все пак тя е един дебютант на това състезание, но тя е толкова интелигентна, че нямаше как да не разбере, че всички от нея сега очакват да вземе квота. Много разумно Валентина Иванова и Бранимира Маркова промениха някои неща от съчетанията й и аз откровено да ви кажа вчера я виждам толкова събрана в себе си, концентрирана, изключила абсолютно публиката и емоциите – нещо, което тя много трудно прави наистина, повярвайте ми много трудно прави. И тя като един истински герой успя по абсолютно безапелационен начин да спечели бронзовия медал и квотата, която беше толкова важна за България“, каза Раева след шампионата.

Тя призна, че е имало много проблеми в организацията на Световното първенство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments