Илиян Василев: Субсидии и държава не създават работни места!

0
52
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Facebook

Анализаторът Илиян Василев коментира в свой пост в социалната мрежа Facebook помощта, която ще получи България за градовете Стара Загора, Кюстендил и Перник. Самият той е песимист за разкриването по този начин на нови работни места. Публикуваме анализа на Илиян Василев без редакторска намеса:

„Не съм оптимист по отношение на ефекта, който ще получим от заделените средства за неутрализация на закриването на въглищната енергетика в трите региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Първо, защото субсидии и държава, работни места не създават, особено устойчиви и високодоходни. Може да компенсират, да покриват загуби, това в сферата на антикризисните мерки, но бъдеще не създават.

Второ, тъй наречените технологии на бъдещето – включително водородни, батерии и прочие пожелателни идеи се разбиват в реалността на тази графика по-долу – при 6000 МВт товар, разчитаме на въглищата за 48 процента от потреблението ни. При това температурите не са минусови. От повече от десет години правим преходи, субсидираме ВЕИ и …. това е картината – ВЕИтата дават – 1,2 процента от потреблението от ВяЕЦ, и още 3,8 от ВЕЦ. 

Генерация
Генерация. Снимка: Facebook

При 7000 МВт товар, нещата стават още по драматични, защото АЕЦ не може да произведе повече, могат въглищата и блоковете на ТЕЦ Марица Изток 1 до 3.

И с тези 1,2 милиарда евро, трябва да закрием мини и ТЕЦ-ове?! и да вярваме в тези общо 5 процента, ще ни топлят и осветяват дългите зимни дни и нощи?! Щели сме да ги заместим с водород?! Със солари, с батерии – сори, слизам от влакчето на зомбираните.

Най-идиотското е, че тези 1,2 милиарда евро са взети назаем от ЕК за да реализира общите климатични политики и да ни направи още по-уязвими. Само щетата за една година от спирането на ТЕЦ при горната картина надвишава тези 2,3 милиарда лева.

Хайде пак да помислим – как точно с тези пари ще се създаде нова високотехнологична и високо доходна заетост в тези регион, точно от държавата, за да компенсира загубата на работни места и доходи.

Както казах слизам от влакчето, други да ви продават политически наркотици.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments