Илиян Василев обвини Румен Радев, че манипулира дебата за оказване на военна помощ на Украйна

0
43
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vasilev, Facebook

Дебатът за оказване на военна помощ за Украйна се манипулира от Румен Радев и то грубо и безскрупулно, което издава поети ангажименти към Москва. Лансира се тезата, че въоръжението ще се вземе от бойните ни формирования, което е само частично вярно – ако решим да дадем МИГ-овете си.

Но там нещата естествено ще бъдат предмет на договаряне, за да не останем без защита и без възмездие, тоест е риск, който напълно може да се управлява и пътьом решава много проблеми.

Идеята на манипулацията е да се „докаже“, че даването на оръжия на Украйна влияе пряко върху боеспособността на българската армия, която и без това е в тежко положение.

Става дума за оръжия от неприкосновения запас, който е пълен и служи, за да обезпечи нуждите ни в случай на пълна мобилизация и война. Президентът и военният му министър сами настояват, че няма пряка заплаха за нас от война, ерго аргументът че трябва да държим целия запас, без да го пипаме, е невалиден.

Този запас трябва да се озонира, особено в контекста на модернизацията му, защото се вижда, че руската армия с тези съветски въоръжения е напълно неконкурентна на въоръжената със западно оръжие украинска армия.. Стоейки по складове тези оръжия излизат от срока си за годност и все повече стават за музейни експонати, изобщо теглят назад цялата модернизация на армията ни и даването на помощ е идеален случай този проблем да се реши с най-оптимално съотношение между разходи и ползи.

Така че Радев няма никакви валидни аргументи освен личните си прокремълски пристрастия.

Източник: Илиян Василев, Facebook

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments