Илиян Василев: На копейкиновците ще им е все по-трудно да намират кусури в това да сме част от Европа

2
150
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vasilev, Facebook
За родните русофили ще бъде все по-трудно да намират кусури в това да бъдем част от Европа и да блокират възходящата ни интеграция и единодействие със Запада. 
 
Това коментира във Facebook политическият анализатор и енергиен експерт Илиян Василев по повод гласуването от страна на Китай на Общото събрание на ООН, с което страната осъжда агресията на Русия в Украйна.
 
Според него това ясно показва, че Пекин не подкрепя Путин политически, с което се проваля тезата на много хора у нас, че България трябва да излезе от ЕС и НАТО, за да се присъедини към другия лагер. Публикуваме пълния му анализ без редакторска намеса: 
 
„Гласуването за пръв път на Китай „за“ резолюция на Общото събрание на ООН, която осъжда агресията на Русия в Украйна, ясно показва, че Пекин няма никакво намерение да подпомага Путин политически, камо ли военно. Напротив, Украйна използва закупени на пазара и усъвършенствани китайски дронове.
 
Китай и Индия има свои интереси, различни от тези на Русия. И това буквално сгромолясва тезата на родните ни русофили, които търсят да намерят нова опорна точка на своята антизападност. Защото ясно съзнават, че не можеш да искаш излизане от ЕС и НАТО /говоря както за твърдата , на „Възраждане“, така и за „меките“, на БСП, версиите на компрометиране на членството ни в тези две организации/.
Пропагандатори като Иво Христовци, Дачковци, да не ги изреждам, не смогват да осмислят тази реалност, камо ли да убедят привържениците си, че за тях има позитивен изход от войната в Украйна„
 
След като се провалиха в прогнозите си за войната в Украйна /било немислимо/, след това преминаха спешно в режим – няма как Путин да не спечели, което не стана и ги доведе до всемирен песимизъм, обявиха, че „светът отива към катастрофа“ /само защото същият този свят не върви в тяхната посока/. Няма как да убедиш последователите си, че Русия не губи войната. И последната опорка – за ядреното оръжие, също се изпари.
 
За това измислиха новата стратегическа цел, алтернативна на членството ни в ЕС и НАТО- България трябва да се присъедини към БРИКС, да стане част от тази общност, която е антитеза на ЕС и НАТО. 19 страни вече чакали на опашката. Нито една страна от Европа няма на опашката, пък и БРИКС няма тези елементи на интеграционна плътност – политическа, икономическа, финансова и военна, за да бъде алтернатива на ЕС и НАТО. Щяха да премахнат долара в търговията помежду си – Индия и Русия да плащат в собствените си валути, и като видяха колко „стабилни“ са спешно изоставиха тази идея.
 
Основното в тезата на родните русофили е, че тъй като губещата Русия не е никак привлекателна алтернатива, ако излезем от ЕС и НАТО, за това, давайте да вдигнем залозите да осмислим бъдещето на родната антизападност в по-глобалните рамки на БРИКС. Не влизаме в Еврозоната, излизаме от ЕС и НАТО и прочие.
Скудоумието в тази постановка е прекалено самоизтъкващо се.
 
Първо, идеята, че Русия и БРИКС са тъждествени понятия, или че Русия може да наложи своята версия на отношения със Запада на развитие на Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка е откровена глупост. Дори няма да го доказвам, защото е обидно за интелекта на всеки българин. Достатъчно е да видим че нито една от другите страни членки на БРИКС, извън Русия, не подкрепя агресията и в Украйна, даже напротив, те са част от общата глобална реакция и нерядко се съобразяват със санкциите,. Това важи не само за Китай, но и за Индия и за Бразилия.
Второ, всяка една от тези страни, разглежда Запада като стратегически партньор, много по-важен за собственото си развитие, отколкото Русия. От тук идеята, че Русия ще зарази със своята антизападност БРИКС, не струва пукната копейка – трудно е да се намери друг израз за крайна обезценка.
 
Мога да продължа с анализа, но няма смисъл да се оборва скудоумие, защото така се награждава авторите му.
 
Само ще кажа, че родните пропагандатори на Кремъл, все по-остро ще осъзнават, дълбочината на несъотствието между идеологическите им конструкции и реалността, необратимата ерозия на идейната им опора – служенето на Кремъл и Путинизма. В контекста на събитията в Украйна, все по-ярко блести с отсъствието на алтерантивен позитивен дневен ред, който да предложат на българина. За това се ориентират към скепсис, към отрицание на ЕС и НАТО и на ценностите, които ни свързват с Европа. От тук имат два пътя, които не е изключено да се пресичат – единият е депресията, другия е агресията. Интелектуалците им ще бъдат все по-склонни да обявяват „края на света“, копейкиновците да клатят доверието и намират кусури в това да бъдем част от Европа, но най-вече да дестабилизират и блокират възходящата ни интеграция и единодействие със Запада.
 
За повече нямат сили, но да дърпат спирачката, все още имат.“
 
Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Вова
Вова
1 година по-рано

Тоя спарен чичак да си гледа старините, а не да разсъждава по теми, които касаят младите.

Драгомир
Драгомир
1 година по-рано

От един час ровя и такова гласуване е нямало.Чист фейк