Икономист: По-добре да няма бюджет, отколкото да се приеме вреден такъв

0
32
Кузман Илиев
Кузман Илиев. Снимка: Facebook, личен профил

„Не непременно трябва да има бюджет, ако той е вреден. Ако залагаме на един бюджет, който в разходната част е изключително щедър, а в приходната е нереалистичен и ще трябва да измисляне безумни данъци, с които да облагаме бакшишите и да смазваме малкия и средния бизнес, то по-добре е да има дебат. Ние без бюджет няма да останем“.

Това заяви пред „NOVA“ икономическият анализатор Кузман Илиев, който коментира обсъждането на държавния бюджет за следващата година от Тристранния съвет, който отхвърли проекта. 

Според него ролята на Тристранката става все по-малка и думата на работодателите и синдикатите няма особена тежест по време на преговорите. По думите му това е грешка, защото решенията се взимат без да се иска мнението на хората, които създават богатството и на тези, които защитават правата на работещите.

Кузман Илиев посочи, че в момента масовото мнение сред работодателите е, че проекта за бюджета за следващата година има свръхоптимизъм по отношение на разходите, което според него самата истина.

„Това го казват всички, дори и феновете на Асен Василев.“

По думите му в момента държавата си решава сама и за минималната работна заплата, и за осигурителните прагове – това на терен създава изключително големи проблеми, особено в по-малките общини. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments