Икономист: Българите са притеснени за финансовото си положение

0
25
Безпаричие
Безпаричие. Снимка: Pixabay

„Почти половината от тях считат, че финансовото им положение ще се влоши. Необходими са механизми за подкрепа, както по линия на инфлацията, така и по линия на енергийния сектор. В енергетиката има много сериозни казуси. Трябва да се намерят механизми за прогнозируемост от страна на бизнеса.”

Това заяви икономистът Владимир Сиркаров по повод притесненията на голяма част от българските граждани за това какво ги очаква до края на годината. По думите му има различно разпределение в тежестта на цените към битови потребители и към бизнеса. Според него продължава натискът, свързан с повишаване на енергийните ресурси.

„Доста хора ще останат без работа, особено в по-малките райони в България. Дадени промишлени производства буквално захранват цялото население там. Един човек изхранва цялото семейство и домакинство. Този риск от разтърсване на пазара на труда, вследствие на множеството икономически фактори, които коментираме от месеци, може да доведе до много сериозни социални измерения”, коментира Сиркаров пред „NOVA“.

Икономистът е категоричен, че бизнесът търпи най-сериозни удари и този тенденция продължава. Притесненията му са, че голяма част от компаниите мат да се изправят пред сериозни предизвикателства, което може да доведе до преустановяване на дейността им.

По думите му, намаляването на ДДС като основна функция по време на инфлационна криза, цели да предотврати повишаване на цената на хляба. Според него идеята на тази мярка е, че ще има социален ефект и потреблението няма да спадне.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments