Икономист: Апокалиптичните прогнози за поскъпване не се сбъднаха, но има риск от рецесия

0
31
Рецесия
Снимка: Pixabay

Апокалиптичните прогнози за поскъпване не петрола и пшеницата не се сбъднаха, защото те са на цените от миналата есен, но има риск от рецесия. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

“Петролът падна на цените от миналата есен. Има логика частично и цените на колонка да паднат чувствително”, коментира той пред „NOVA“. Според него обаче е нужно политиците у нас да “гледат напред”. Икономистът посочи:

“Винаги дискутираме нещата, когато вече се случат, вместо да гледаме напред. Инфлацията, газът, петролът бяха важният въпрос миналата Коледа. Сега това, което се случва в Европа и САЩ е все по-надвисващи облаци за предстояща рецесия – свиване на производството.”

По думите на Богданов и в САЩ, и в Европа пазарът на труда е на рекордни нива. Той подчерта, че индустриалното производство в Германия е започнало леко да се забавя с тенденция към спад. Икономистът отбеляза, че потреблението на газ в Европа е спаднало, а причината е високи цени. Той е категоричен:

“Инфлация се бори като спрем или намалим производството и намалим потреблението, т.е. реално да обеднеем, защото тогава не се търсят толкова суровини.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments