Икономиката на Германия е избегнала рецесия в края на 2018 г.

0
228
Корабостроителницата в Папенбург, Германия. Снимка: wikimedia commons
Корабостроителницата в Папенбург, Германия. Снимка: wikimedia commons

Икономиката на Германия е избегнала да изпадне в рецесия през последните три месеца на миналата година. Най-голямата европейска икономика регистрира нулев растеж през четвъртото тримесечие на 2018 г., съобщи Федералната статистическа служба на страната.

Това означава, че е избегнала две последователни тримесечия на свиване, което е обичайното определение за рецесия. Слабото представяне на търговията се е отразило негативно върху икономиката, а потребителските разходи са останали ниски.

През третото тримесечие германската икономика се сви с 0.2 на сто, отчитайки намаляване на БВП за първи път от 2015 година. Негативни цифри за динамиката на БВП през последните месеци на миналата година биха означавали рецесия за най-голямата европейска икономика. Германия бе в рецесия за последно на прага между 2012 и 2013 година, припомня в. „Ханделсблат“.

Отслабването на световната икономика и търговският конфликт със САЩ са оказали натиск върху износа. Проблемите на автомобилния сектор с новите стандарти за отработени газове в ЕС също са допринесли за нулевия растеж. Компаниите обаче отново са увеличили инвестициите си.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments