Икономическият министър даде старт на нова инвестиция за 56 млн. евро в Плевен

0
262
Никола Стоянов
Никола Стоянов. Снимка: МИИ

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов даде старт на нова инвестиция за 56 млн. евро в Плевен, съобщиха от министерството. Проектът е на френската компания „Малтери Суфле България“, която започна изграждането на нов завод за малц, с който ще удвои производствените си мощности у нас.

„Инвестиция от този мащаб е много силен знак за бизнес климата в страната и положителен сигнал, че България има всички условия да бъде дом на компании от този ранг“, каза министър Стоянов. По думите му с проекта ще се внедрят иновации от най-ново поколение.

„Още един важен факт е, че бъдещите планове на инвеститора са основно свързани с пазара му у нас“, допълни икономическият министър. Той поясни, че с увеличаването на производството, компанията ще задоволи изцяло търсенето на българските пивоварни и ще създаде допълнителни възможности за увеличаване на износа за съседни държави.

В момента компанията успява с 45 служители в предприятието им в Плевен да постига около 25 млн. лева годишен оборот.

„Това говори за висока ефективност, иновации и максимална механизация”, каза още Никола Стоянов. Той подчерта, че регионът се нуждае от нови работни места, затова още една добра новина е, че компанията планира да използва български изпълнители в хода на строителството.

Министър Стоянов коментира и двустранните икономически отношения с Франция. Европейската държава е сред водещите търговски партньори на България и заема 6-то място по отношение на износа на български стоки. През 2022 г. стокообменът между България и Франция е в размер на 2,6 млрд. евро, а френските инвестиции в страната възлизат на 1,2 млрд. евро.

„Зад тези числа стоят проекти, които създават над 15 000 работни места и гарантират икономическата активност между нашите две държави“, коментира министър Стоянов. Той анонсира и провеждането на българо-френски бизнес форум в Париж.

„Надявам се на него, компании като вашата – които вече са в България и постигат редица успехи тук, да разкажат за своя опит пред други потенциални френски инвеститори. Защото вярвам, че има много неизползван потенциал между нашите две държави“, подчерта Никола Стоянов.

На събитието присъстваха Гийом Кутюр, представител на група „Суфле“, Клеман Гравро, директор на „Малтери Суфле България“, Н.пр. Жоел Мейер, посланик на Франция, Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието, Иван Петков, областен управител на Плевен, Георг Спартански, кмет на Плевен, и др.

„Малтери Суфле България“ е част от френската група InVivo, която е един от водещите производители на малц в света. Компанията има повече от 92 обекта в 38 страни, а в нея са заети над 14 500 души. Подразделението за малц има производство в 12 държави, а в България то развива своята дейност чрез заводи в Плевен и Хасково. Инвестиционният проект, който стартира днес, е на стойност 56 милиона евро и цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments