Икономическият министър: 3% бюджетен дефицит е трудно постижим

0
47
Никола Стоянов
Никола Стоянов. Снимка: МИИ

Според министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов 3% бюджетен дефицит е трудно постижим с тези разходи, които вече са фиксирани. Министърът отговори на въпрос на журналисти относно параметрите на предложения проектобюджет от служебния кабинет. Преди дни служебното правителство представи проектобюджет за 2023 г. с дефицит от 6,4% от БВП.

„Остава да се „играе“ единствено в приходите, тъй като разходите, които ние сме представили, са на база на решенията от 44-то до 48-то Народно събрание. Разбира се, новото Народно събрание може да реже, но разбирате колко е трудно да се режат социални разходи веднъж, след като са дадени, така че възможностите са единствено в приходната част и там трябва да се прецени коя мярка би сработила достатъчно“, каза министър Стоянов

Стоянов каза, че работата му като министър на икономиката и индустрията, както и на неговия наследник в едно редовно правителство, е да успеят да постигнат по-висок ръст, който да помогне в някаква степен да се затвори „дупката“ в бюджета. Той смята, че това е възможно, но в никакъв случай не, за да донесе 3% дефицит при тази приходна част в момента.

Министърът каза, че с бюджета служебното правителство се е опитало да даде реалната картина на финансите на държавата в момента. Стоянов посочи, че много мерки от предложените за свиване на дефицита са възможни, но депутатите ще преценят кои са мерките, които удовлетворяват политиката години напред.

„Бюджетът винаги е с тригодишна прогноза. Затова и ние решихме просто да дадем картината на финансите в момента, тъй като няма как едно служебно правителство да поеме отговорност за години напред каква ще бъде финансовата политика на държавата“, обясни Стоянов. На въпрос за възможността за вдигане на корпоративния данък от 10 на 15%, Стоянов каза, че като министър на икономиката не подкрепя такова решение.

„Има различни варианти, в ръцете на депутатите е кой ще изберат“, каза той.

Никола Стоянов коментира и срещата на министрите на земеделието от ЕС в Люксембург днес, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата, възникнали от безмитния внос на украински стоки. Очаква се министрите да се запознаят със становището на държавите, сред които България, които временно въведоха ограничения за този внос.

„Преговорите продължават. България към момента е удовлетворена от това, което Европейската комисия предложи, тъй като при нас най-големият проблем е със слънчогледа, но петте държави се движим в пакет за всички продукти“, посочи Стоянов.

Министърът каза още, че се работи систематично за активизиране на двустранните икономически връзки. Даде пример, че се провежда конкурс за отваряне отново на службата по търговско -икономически въпроси в Нигерия, която да подкрепи и посолството ни там, което, по думите му, е много активно. Стоянов изрази надежда скоро да се състоят и нови двустранни срещи, включително и на най-високо ниво, и отношенията да се задвижат отново, защото потенциал има, а бизнесът има интерес.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments