Игнажден е! Вижте кои празнуват

0
243
Игнажден
Снимка: Фейсбук

Днес е Игнажден. Православната църква почита паметта на Свети Игнатий Богоносец. Според преданията той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Светията  загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян. 

Този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и преходът от старата към новата година. Празникът е свързан с много поверия и ритуали. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с коледните празници. Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща и орехите се запазват за останалите кадени вечери. Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица.

Според поверието, който излезе от къщата днес, не трябва да се връща с празни ръце. Най-характерен за Игнажден е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата ви днес, зависи каква ще бъде следващата година. Някои от другите вярвания казват:

  • Не трябва да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.
  • Не се иска и не се дава нищо назаем.
  • Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.
  • Не се вари боб, за да не бие градушка.
  • Не се пере, за да не налети болест.
  • Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.
  • Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.
  • Мъжете не впрягат добитъка, за да са здрави и пъргави през цялата година.

Освен това хората вярвали и че, ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд пък, през април ще има дъждове и плодородие. Добре било, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Имен ден имат: Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Пламен, Огнян, Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира, Светослав и Светослава.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments