Идва ли краят на носенето на маски на открито? Обсъжда се тази възможност

0
149
Коронавирус, маска
Снимка: Pixabay

Заповедта за носене на маски не е нужно да бъде удължавана, но все пак в затворени пространства като градския транспорт трябва да се използват предпазни средства, коментира ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Националния оперативен щаб. По думите му имат становище по въпроса и се обсъжда дали да остане изискването за носенето на маски на обществени места.

„Обединихме се, че в затворени пространства и в градския транспорт трябва да се носят маски. Единното ни становище е за откритите пространства“, посочи той.

Тренировки и спортове на открито са следващите стъпки за отхлабване на мерките, добави експертът.

„Относно всички мерки, които се предлагат като разхлабване, много активно се обсъжда доста отдавна какъв да бъде ритъмът на разхлабване. В последните 2 седмици много неща се промениха. В следващите дни също ще бъдат направени съобщения. Правителството ще обяви начина, по който ще се отпускат мерките, ние даваме нашето становище при поискване. Върви се към постепенно освобождаване на мерките. Един от принципите, които се спазва, е ако се допуска някакво събиране на брой хора, то да бъде за спортовете, които са на открито, а постепенно после за всички останали дейности в затворени помещения. Активно обсъждаме тези неща“.

„На първо място това е ходенето в планините в парковете разширяване на контингента, който може да ги посещава, индивидуалните спортове, спортовете на открито и тренировките. Тези неща се говорят активно. Те ще бъдат обявени като дати от правителството“.

Ген. Мутафчийски добави, че се върви към платото на този пик и има устойчивост на новите случаи. Той коментира и темата за дистанционното приключване на учебната година:

„Взехме отношение по темата за завършването на учениците от VII и XII клас. Това е решаващо за тези ученици, защото е свързано с тяхното по-нататъшно образование. Това е първият етап от тези мерки. Министърът на образованието и науката обяви, че това ще се случва след 30 май. Това е първият етап от мерките. Следващият етап е да се намери приемливата формула за студентите – къде има възможности за дистанционно приключване на годината и къде не“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments