Идеалното стъпало: Индонезиец прави обувки от пилешки крака

0
208
Изработка на обувки
Снимка: Pixabay

Звучи като гатанка – какви крака можете да използвате, за да направите обувки, които да обуете на своите крака?

Нурман Фариека Рамдани, 25-годишен предприемач в индонезийския град Бандунг, смята, че е измислил рентабилно средство, което насърчава устойчивото развитие: кожа, взета от краката на пилета.

Жилав деликатес в много кухни, включително и в китайската, пилешките крачета са покрити с кожа, чията структура е подобна на кожата на змията или крокодила.

Бащата на Рамдани е изследвал тези по-екзотични кожи и е посъветвал сина си да опита да направи обувки от пилешки крака. Младият мъж е започнал да практикува това занимание през 2017 година.

Сега Рамдани и екип от петима души, включително баща му, произвеждат обувки, изцяло или частично направени от пилешки крака, като това трудоемко занимание им отнема 10 дни. Те боядисват и шият парчетата на ръка, като оформят изделието в модерни обувки.

Необходими са 45 пилешки кълки, за да направите чифт обувки, които са на цена между 35 и 140 долара. Синът твърди, че е мотивиран главно от идеята да използва отпадъчни продукти от ресторантите за бързо хранене и пазарите, които са основните му доставчици.

„Отпадъците са много, затова се опитваме да ги преработим, за да извлечем по-голяма полза от тях“, обяснява той.

Предвижда се хранителните отпадъци да нараснат с почти една трета до повече от 2 милиарда тона до 2030 г., гласи прогноза на „Boston Consulting Group“ от 2018 г. Рамдани казва, че клиентите харесват обувките му.

„Казват, че нашите продукти са удобни за носене. Засега реакцията на пазара е положителна.“

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments