ИАРА с успешни акции: Множество проверки и заловен нарушител на незаконен улов на бяла мида

0
1127
Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите седмици. Инспекторите са хванали нарушители в различни акватории у нас.

Първата инспекция е била извършена от бургаските служители, които са заловили нарушител на незаконен улов на бяла пясъчна мида. При извършена съвместна проверка, контролни органи на ИАРА към сектор „Рибарство и контрол“-Бургас и служители на МВР към РУ-Приморско са установили нерегламентирано драгиращо средство за улов на бяла пясъчна мида. То било поставено на борда на риболовен кораб, акостирал на кея в местност “Аркутино”. Съставен е бил доклад от проверката, а уредът е бил иззет и предаден за унищожаване. На собственика на риболовния кораб с регистрационен номер ще бъде съставен АУАН /Акт за установяване на административно нарушение/ на нарушаване разпоредбите на ЗРА /Закон за рибарство и аквакултури/.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

На 3 юли е била извършена проверка по река Дунав и язовир „Мъртва долина 1“. При извършена рутинна проверка по реката от р.к. 609-650, контролни органи на ИАРА, открили поставени в работно положение 6 броя немаркирани хрилни мрежи, с приблизителна обща дължина 400 метра. Мрежите са били извадени, а нарушители не са били установени. След подаден сигнал на спешния телефон 112 и извършена проверка по вода на язовир „Мъртва долина 1“, инспекторите към сектор „Рибарство и контрол“-Плевен установили поставена в работно положение хрилна мрежа, която е била извадена и предадена за унищожаване.

След подаден сигнал към спешния телефон 112 и е била извършена проверка по вода на езеро „Вая“. Контролни органи на ИАРА към сектор „Рибарство и контрол“-Бургас установили поставени в работно положение 4 броя мрежи без улов в тях. Мрежите са били иззети и предадени за унищожаване.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

На 21 юли служители на ИАРА са извадили над 500 метра мрежи при проверки на язовир „Жребчево“. Контролни органи към сектор „Рибарство и контрол“-Сливен са извършили нощна проверка на акваторията на язовир „Жребчево“, м. „Лавандулата“, „Кавалджиевия гьол“, „Паметника“, Община Нова Загора. Инспекторите са открили и извадили от водата 3 броя мрежи, поставени в работно положение, с обща дължина 150 метра. Уловената в тях риба е била от вида платика – 20 кг. Тя е била освободена и върната незабавно във водата.

При извършена друга нощна проверка на язовир „Жребчево“, м. „Паметника“, със служебна лодка на ИАРА, служителите от Стара Загора са установили поставени във водата в работно положение 6 броя хрилни мрежи, тип сетка, с обща дължина 420 метра. Риболовните уреди са били извадени от водата, а уловената в тях 10 кг риба от вида сребриста каракуда и 17 кг бяла риба е била върната във водата. Мрежите са били унищожени след приключване на проверката.

Акциите на ИАРА срещу бракониерите ще продължат. Всеки, който види нарушител, може да подаде сигнал на тел. 112.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments