ИАРА с множество успешни проверки и съставени актове в различни акватории у нас

0
3153
Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите седмици. Инспекторите са хванали нарушители в различни акватории у нас.

Първата инспекция е била извършена от бургаските служители, които са открили скрита нерегистрирана лодка в езеро Вая. Служители на сектор „Рибарство и контрол Бургас“ към отдел „Рибарство и контрол-Черно море“ извършили планирани проверки и проверки по сигнали по бреговете на езерото. След получен сигнал от тел. 112 за лица, които извършват риболов с мрежи във водите на езерото, контролните органи на ИАРА извършили незабавна проверка на посоченото в сигнала място. След продължително наблюдение, служителите установили лодка с две лица в нея, които се насочили към брега. Нарушителите забелязали инспекторите на ИАРА, възпрепятствали проверката и успели да избягат.

При извършен обход по бреговете на езеро Вая, служителите от сектор „Рибарство и контрол Бургас“ открили скритата лодка. С цел да не бъде забелязана, лодката е била покрита с тръстика. Плавателният съд е нямал отличителни знаци и е без регистрация. В нея са били открити мрежи и следи от улов на риба. Всички уреди и средства са били иззети за унищожение.

ИАРА е извършила нощна проверка на язовир „Жребчево“. Служителите от сектор „Рибарство и контрол Сливен“ и доброволни сътрудници са открили и извадили от водата 11 броя мрежи с обща дължина 550 метра. Уловената в тях риба от вида платика с тегло 20 кг, шаран с тегло 2 кг, костур с тегло 1 кг била освободени и върнати обратно във водата. Мрежите са били иззети за унищожаване.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

При друга проверка на яз. „Жребчево“ са били извадени 200 метра мрежи. След подаден сигнал от любител риболовец е била извършена нощна проверка от служители от сектор „Рибарство и контрол Сливен“ на акваторията на язовир „Жребчево“ м. „Лъката“, „Босфора“, „Паметника“ общ. Нова Загора. Били са открити и извадени от водата 4 броя мрежи тип „сетка“ с обща дължина 200 метра.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

Проверка е била извършена и на яз. „Пясъчник“, при която има съставен акт на нарушителя. Служителите от сектор „Рибарство и контрол Пловдив“ установили лице в момент на поставяне на мрежи във водите на язовира. На нарушителя е бил съставен 1 брой АУАН /Акт за установяване на административно нарушение/ за нарушаване разпоредбите на ЗРА /Закон за рибарство и аквакултури/. Иззети са били всички уреди и средства, послужили за извършване на деянието.

Служители на ИАРА са извършвали засилени проверки във Враца, Монтана и Видин, има съставени актове. През предходната седмица са били извършени 24 проверки от служители на сектор „Рибарство и контрол Монтана“. Проверявани са били любители риболовци по реките и язовирите за спазване нормите при извършване на любителски риболов. Установени са били три нарушения по ЗРА, като са били съставени три АУАН – за извършване на любителски риболов без билет и за извършване на любителски риболов с повече от разрешените броя въдици. Наблюдавани са били различни водоеми през тъмната част на денонощието за лица, извършващи нерегламентиран стопански риболов с хрилни мрежи, като не са били констатирани нарушения.

След подаден сигнал от любител риболовец е била извършена нощна проверка от служители от сектор „Рибарство и контрол Сливен“ на акваторията на язовир „Жребчево“, м. „Лъката“. Били са открити и извадени от водата общо 4 броя мрежи тип „сетка“ с обща дължина 200 метра /2 броя в м. „Лъката“ и 2 броя под с. Паничерево, общ. Нова Загора/. Уловената в тях риба от вида шаран – 4 кг; платика – 20 кг; сребриста каракуда – 10 кг; сом – 2 кг; речен костур – 1 кг; морунаш – 1 кг, е била освободена и върната обратно във водата. Мрежите са били иззети за унищожаване. При друга нощна проверка на язовира, м. „Ракетна площадка“, общ. Гурково, е заловено лице да извършва риболов с мрежен уред тип „сетка“. Лицето е заловено в момент на изваждане на мрежите от водата. Съставен му е 1 брой АУАН по чл. 39 а ал.1 от ЗРА. Иззети са били следните риболовни уреди – 1 брой мрежа с обща дължина 40 м; гумена лодка – 1 брой; гребла- 2 броя. Няма уловена риба.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

От Агенцията са извършили и проверки на язовирите „Въча“ и „Доспат“, съставени са били три акта. При рутинна проверка на язовир „Въча“ инспектори на ИАРА-Смолян забелязали нарушител да извършва риболов в района на язовирната стена със забранен за използване във вътрешните водоеми харпун. Лицето не оказал съдействие на контролните органи, като успял да укрие уреда, да отвърже от лодката и пусне уловената от него риба от вида европейски сом. На нарушителя са били съставени 3 броя АУАН за извършени административни нарушения по ЗРА – за риболов без валиден билет, за риболов със забранен уред и за възпрепятстване на проверка на контролен орган.

След получен сигнал на спешния номер 112 от любител риболовец за закачена с въдица при риболов хрилна мрежа в района на махала „Крушата“, е била организирана незабавна проверка от служители на ИАРА. Със съдействието и на служители на полицейски участък в Сърница, на място е била установена и извадена 1 брой хрилна мрежа с дължина от 80 м. Уловената в нея 2 броя сребриста каракуда е била освободена и върната незабавно във водите на язовир „Доспат“. При претърсването на района не са били открити други заложени хрилни мрежи. Немаркираният мрежен уред е бил иззет за унищожаване.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

Инспектори на ИАРА са съставили акт за нерегламентиран улов на черна морска мида. Служителите от сектор „Рибарство и контрол-Варна“, след наблюдение по суша и вода установили две лица, извършващи улов на черна морска мида в района на Пристанище Варна на нерегламентирано за целта място. Съставен е бил 1 брой АУАН по чл.30 от ЗРА, а уловът от черна морска мида е бил върнат незабавно във водата.

Предвид активния летен сезон и увеличената консумация на черна морска мида, ИАРА призовават гражданите да купуват такава само в регламентираните от закона места! Всички други нерегламентирани начини на разпространение на черна мида могат да крият рискове за здравето!

Акциите на ИАРА срещу бракониерите ще продължат. Всеки, който види нарушител, може да подаде сигнал на тел. 112.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments