ИАРА с бум на заловените бракониери: Какви нарушения са установени?

0
1390
Акция на ИАРА
Акция на ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите седмици. Инспекторите са хванали нарушители в различни акватории у нас.

На 7 ноември е била извършена рутинна проверка на язовир „Студен кладенец“. При нея по вода с патрулна лодка на ИАРА на язовир „Студен кладенец“, контролните органи на „РК Кърджали“ са установили поставени в работно положение 6 броя хрилни мрежи, които са били с обща дължина 360 метра. Мрежите са били извадени и иззети за унищожаване, а уловената в тях риба от вида сребриста каракуда, шаран, сом и бяла риба, с общо тегло 19 кг, е освободена и върната незабавно във водата.

На 15 ноември след извършена нощна проверка на язовир „Розов кладенец“ в Гълъбово. Служители на „РК Стара Загора“ и „РК Сливен“ установили лице, извършващо нерегламентиран стопански риболов с мрежен уред тип „серкме“. Уредът с дължина 220 метра е бил иззет. На нарушителя е бил съставен акт за установяване на административни нарушения /АУАН/ за нарушаване разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/.

На 18 ноември са били извадени 150 метра мрежи от прилежащата акватория на Пристанище Варна-Изток. Това се е случило след получен сигнал от „Варна трафик“ за поставени мрежи в района на фарватер, в близост до буй 103 на Пристанище Варна-Изток. Инспектори на ИАРА, съвместно с представители на Морска администрация, са извършили незабавна проверка на посоченото в сигнала място. В хода й са били установени и извадени от работно положение 150 метра мрежи, които са били иззети. Уловът от 8,5 кг риба от вида чернокоп е бил освободен и върнат обратно в акваторията на пристанището. ИАРА предупреждава, че поставянето на мрежени и други риболовни уреди във водното пространство, обособено като коридори за преминаващите плавателни съдове, е предпоставка за инцидент и води до вредни последици и опасности при корабоплаването.

На 22 ноември е била хваната нерегламентирана продажба на риба в Поморие. При извършена рутинна проверка в града, служителли от сектор „РК Бургас“ установили лице, което продава риба от вида сафрид, лефер и черноморска барбуня от багажното отделение на лек автомобил. Водачът на автомобила не е притежавал необходимите документи за превозването и продажбата й и транспортното средство не е било лицензирано за извършване превоз на продукти от риболов. На нарушителя е бил съставен акт за извършените нарушения.

Акция на ИАРА
Акция на ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

На 22 ноември инспектори на ИАРА са иззели незаконни тралиращи средства. След извършен обход по бреговете на водоеми в района на Приморско, в близост до устието на река „Дяволска река“, екип от инспектори на сектор „РК-Бургас“ са установили четири дънни тралиращи средства тип „драга“ и три броя винтера за улов на раци. Те били поставени в работно положение. Уредите са били иззети съгласно чл. 90, ал.3 от ЗРА /Закон за рибарството и аквакултурите/.

Призовават се любителите риболовци да спазват правилата за извършване на любителски риболов. Гражданите, забелязали нередности или със съмнения за извършване на нерегламентиран риболов да сигнализират на телефон: 112.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments