ИАРА с бум на успешни акции срещу бракониерите

0
734
Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите седмици. Инспекторите са хванали нарушители в различни акватории у нас.

Първата инспекция е била извършена от варненски служители, които са извадили мрежи и кошове за незаконен риболов. В последните дни на забраната за улов на риба по време на пролетно-лятното размножаване и забраната за улов на калкан, контролните органи на ИАРА към сектор „Рибарство и контрол“ в морската столица са извършили масирани проверки на водоеми на територията на Област Варна.

След продължително наблюдение и направена проверка в акваторията на Черно море, прилежаща на територията на Шкорпиловци, инспекторите са установили и извадили от работно положение 600 метра мрежи за улов на калкан. При последвала проверка на устието на река Камчия са били открити и извадени 14 броя кошове за улов на попчета. Мрежите и кошовете са били иззети за унищожаване.

Втората проверка е била извършена на 20 юни. Отново в последните дни от забраната за улов на калкан, инспектори от сектор „Рибарство и контрол“-Добрич са извършили проверки в акваторията на Черно море в района между Дуранкулак и Шабла с патрулна лодка. По време на проверките са били установени и извадени от водата поставени в работно положение 1100 метра незаконни мрежи за улов на калкан. Уловът от 8 броя маломерен калкан и 1 брой акула са били върнати обратно във водата. Уредите са били иззети.

На 29 юни е била извършена съвместна проверка по вода на язовир „Съединение“, контролни органи на ИАРА към сектор „Рибарство и контрол“-Русе, ТЗ Разград и представители на Централна рибно-опазваща организация /ЦРОО/ са установили поставена в работно положение хрилна мрежа с дължина 50 метра. Уловената риба от вида сребриста каракуда и сом са били освободени и върнати обратно във водите на язовира. Мрежата е била иззета за унищожаване.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА

При извършена проверка по вода на язовир „Мандра“, контролни органи на ИАРА към сектор „Рибарство и контрол“-Бургас са установили поставени в работно положение 10 броя мрежи с дължина 500 метра. Уловената в тях риба от вида сребриста каракуда – 150 кг, и речен костур – 50 кг, са били освободени и върнати обратно във водата.

Акциите на ИАРА срещу бракониерите ще продължат. Всеки, който види нарушител, може да подаде сигнал на тел. 112.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments