ИАРА с бум на успешни акции срещу бракониерите в страната

0
1094
Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите седмици. Инспекторите са хванали нарушители в различни акватории у нас.

Първата инспекция е била извършена на язовир „Жребчево“. Служители на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“-Сливен, заедно с доброволен сътрудник, извършили нощна проверка под село Паничерево, община Нова Загора. По време й са били открити и извадени от водата мрежи с обща дължина 400 метра. Уловената в тях риба от вида – платика – 4 кг, сребриста каракуда – 4 кг, и бяла риба – 2 кг /12броя/, е била освободена и върната във водата. Мрежите са били иззети за унищожаване.

Служителите на ИАРА от сектори „Рибарство и контрол“- Монтана и Враца направили проверки и съставили актове на нарушителите. При извършена нощна проверка от служители на ИАРА на язовир „Дъбника“ са били установени лица, извършващи нощен риболов в нарушение, за което са били санкционирани с два броя АУАН /Акт за установяване на административно нарушение/, а уловената риба от вида сребриста каракуда е била върната във водоема. Риболовните уреди са били иззети. ИАРА напомня, че язовир „Дъбника“ във Враца е забранен воден обект за извършване на любителски риболов през тъмната част на денонощието, съгласно Заповед 09-362/24.03.2023г. на министъра на земеделието.

При друга проверка през светлата част на денонощието на язовир „Огоста“ в района на полуостров Расника е било установено лице без билет за любителски риболов, което е уловило и задържало количество риба от вида бял амур с размери под минимално допустимите съгласно ЗРА /Закон за рибарство и аквакултури/. Съставени са му били 2 броя АУАН по ЗРА, а рибата е била върната във водите на язовира. Заради зачестилите през последния месец случаи на улов и задържане на маломерни видове риба от любители риболовци на язовир „Огоста“, контролните органи на ИАРА апелират уловените маломерни шарани и амури да се пускат незабавно обратно във водата. Продължават и наблюденията по различните водни обекти през нощта за лица, извършващи риболов с хрилни мрежи.

Проверка е била извършена и на р. Видима в землището на село Сенник. Служителите на Агенцията в Габрово наблюдавали и заловили група лица, извършващи риболов със самоделен мрежест уред тип „гриб“. Установено е било количество уловена и задържана риба. Съставен е АУАН /Акт за установяване на административно нарушение/ по ЗРА /Закон за рибарство и аквакултури/. Средствата, послужили за извършване на нарушението, са били иззети. Уловената риба е била върната обратно във водата.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

Служители на ИАРА от секторите „Рибарство и контрол“-Русе и „Рибарство и контрол“-Велико Търново извършили съвместна проверка по вода и суша от на язовир „Ястребино“. Те са открили два броя мрежи с дължина по 50 метра всяка. Уловената в тях риба от вида сом, бяла риба, шаран и каракуда е била върната обратно във водите на язовира, а мрежите са били иззети за унищожаване. В проверката участие е взел и зам.-изпълнителният директор на ИАРА Ясен Киров.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

От сектор „Рибарство и контрол“-София проверили нощна проверка на язовир „Бакърдере“, общ. Ихтиман. В резултат са били установени и извадени 150 метра мрежи, поставени в работно положение, без улов на риба в тях. Мрежите са били иззети за унищожаване.

Служители от сектор „Рибарство и контрол“-Бургас направили проверка по вода на язовир „Мандра“. В хода й открили и извадили от водата 4500 метра хрилни мрежи, поставени в работно положение, с улов в тях на риба от вида: сребриста каракуда /100 кг/, платика /100 кг/, бяла риба /30 кг/, сом /80 кг/ и шаран /15 кг/, които са били върнати незабавно във водата. За изхранване на рибоядните животни в Зоопарк Бургас и Айтос е била дарена риба от вида сребриста каракуда /300 кг/, платика /220 кг/ и бяла риба /30 кг/. Проверката е била извършена с патрулна лодка 29.

След получен сигнал на спешен номер 112, служители на ИАРА към сектор „Рибарство и контрол“-Бургас извършили друга проверка на язовир „Мандра“, при която били намерени 400 м мрежи, поставени в работно положение, с улов в тях на риба от вида сребриста каракуда – 80 кг. Мрежите са били иззети за унищожаване, а рибата е била върната обратно във водата.

Служители на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“-Варна извършили нощна проверка на язовир „Цонево“, при която установили 200 м хрилни мрежи, поставени в работно положение от неизвестен нарушител. Уловената в мрежите риба от вида червеноперка /5 кг/ и платика /4 кг/ е била освободена и върната обратно във водата. Проверката е била извършена с патрулна лодка 17.

Акциите на ИАРА срещу бракониерите ще продължат. Всеки, който види нарушител, може да подаде сигнал на тел. 112.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments