ИАРА проведе успешни акции срещу бракониерите: Заловиха нарушители с електроуреди за улов

0
677
Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите седмици. Инспекторите са хванали нарушители в различни акватории у нас.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

В района на язовир „Александър Стамболийски“ хванаха нарушител с електрическо устройство за улов на риба. При проверка на автомобил от полицейски екип на РУ-Севлиево в района на язовир „Александър Стамболийски“ установиха шофьор, който превозва устройство за улов на риба с електрически ток. Служителите от Териториално звено-Габрово при сектор Велико Търново към ИАРА съставиха на лицето АУАН. В хода на проверката иззеха устройството за улов на риба и принадлежности към него. ИАРА напомня, че превозването на хрилни мрежи и устройства за електроулов в транспортни и плавателни средства от лица, които не притежават съответно разрешително е абсолютно забранено и се наказва от закона.

ИАРА направи поредица от проверки в района на язовир „Жребчево“. След извършено наблюдение и проверка от служители към сектори „Рибарство и контрол“ – Сливен и Стара Загора в акваторията на язовир „Жребчево“, в местността „Лъката“ хванаха три лица да извършват риболов посредством „търмъчене“. На лицата бяха съставени 3 броя АУАН. В хода на продължителна проверка екипите хванаха нарушител превозващ мрежен риболовен уред тип „сетка“. При опит на лицето да избяга от проверката беше заловен и съставен АУАН. В последващо наблюдение на язовир „Жребчево“ в местността „Запалня“ беше видяно лице, извършващо риболов с риболовен уред тип „серкме“. На лицето съставиха АУАН. От проверките инспекторите иззеха риболовни уреди: 1 брой „харпун“; 1 брой мрежа „сетка“; 1 брой въдичарски комплект; 1 брой „серкме“. Уловената риба вида шаран /3 кг/ беше върната във водата. Съставени бяха 5 броя АУАН и 1 броя доклад за извършена проверка.

В района на Хасково хванаха нарушители с електроуреди за улов на риба. При съвместна акция между служители на ИАРА-Хасково и ГД „Гранична полиция“ по река Тунджа, в близост до ВЕЦ село Устрем, Община Тополовград бяха заловени двама нарушители, извършващи улов с електронен уред. Екипите иззеха два броя технически устройства за улов на риба с електрически ток, 1 брой кепче, 1 брой акумулатор, 1 брой гумена лодка и 40 кг риба от вида шаран. На нарушителите бяха съставени 2 броя АУАН.

Акция ИАРА
Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

ИАРА намери 4 броя мрежи в река Дунав. При извършени рутинни проверки от служители към сектор „Рибарство и контрол“-Плевен на река Дунав /при р.к.597-570/ установиха 4 броя немаркирани стационарни хрилни мрежи, с обща дължина 380 метра и поставени в работно положение във водата от неизвестни нарушители. На остров Градина беше открита 1 брой немаркирана хрилна мрежа, оставена суха и в касетка. Мрежените риболовни уреди бяха иззети. Екипите върнаха обратно във водата уловената в тях риба.

ИАРА състави четири акта за нарушения в язовир “Батак“. В офиса на ИАРА-Пазарджик към сектор “Рибарство и контрол“-Пловдив беше получен сигнал за бракониерски улов на риба от вида „шаран“, осъществяван от 2 лица в района на язовир “Батак“, местността „Скъсаният път“. Инспекторите незабавно посетиха посоченото място, като междувременно поискаха съдействие на полицейски служители от ПУ “Батак“ към РУП на МВР-Пещера. При пристигане на място двама полицаи заловиха нарушителите и беше установено, че лицата са уловили 3 броя риби от вида “шаран“, с общо тегло 26 кг, като за целта са използвали риболовни принадлежности за улов на щука, но с незаконната техника за улов „косене“ /търмъчене/. На база установената на място фактическа обстановка и показанията на свидетеля съставиха общо 4 броя АУАН. Екипите върнаха уловената риба обратно във водите на язовир “Батак“.

Акциите на ИАРА срещу бракониерите ще продължат. Всеки, който види нарушител, може да подаде сигнал на тел. 112. Служителите на ИАРА продължават да апелират за спазване законовите норми при извършване на любителски риболов.

Успешна акция на ИАРА: Извадиха 19 бракониерски мрежи от езерото Вая

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments