И за 100 лева на ден няма кой да бере розовия цвят у нас

0
49
Рози
Рози. Снимка: Държавен фонд "Земеделие"

С над 20% е спаднал средният добив на розов цвят от единица площ през последните 3-4 години в България. Обикновено събирането у нас се извършва от нискоквалифицирани работници от ромски произход. Това са трайно безработни хора, на които се плаща между 50 и 100 лева на ден.

Това стана ясно от думите на председателя на Националната асоциация на розопроизводителите Христо Николов пред „Bulgaria ON AIR“. Според него бизнесът е застрашен от изчезване, ако не получи помощ от държавата, тъй като изкупната цена на розовия цвят става все по-ниска.

„Договорите между преработвателните мероприятия и производителите, са от порядъка на 3,50 – 3,70 лв. за килограм, като очакваме в хода в кампанията да има покачване на цената. Спрямо миналогодишната цена наблюдаваме увеличение от 20 до 30%, но то не успява да покрие по-високите производствени разходи на земеделците“, допълни Николов.

Той припомни, че цените на основните суровини, необходими за бранша, като гориво, работната ръка и торове са се повишили драстично през последната година, което няма как да бъде компенсирано.

Най-големият проблем за сектора остава липсата на работна ръка, въпреки доброто заплащане. С подобен казус се сблъскват производителите на плодове и зеленчуци, тъй като работата на полето остава непривлекателна за работниците.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments