И в Шенген: Храна, напитки и хотел при отмяна или закъснял полет

0
81
Пътуване
Пътуване. Снимка: Pixabay

България официално се присъедини към Шенген по въздух и вода. По този повод от онлайн платформата „Ние, потребителите“ напомнят какви са основните права на пасажерите при пътуване със самолет.

„Когато полетът закъснее с 2 над два часа или бъде отменен, съгласно европейския регламент за въздушния транспорт, имаме право на обезщетение в размер на до 250 евро за полети на разстояние до 1500 км, като за по-дългите може да достигне до 600 евро“, коментира Габриела Руменова от „Ние, потребителите“ пред „Euronews Bulgaria“.

Тя информира, че има произнасяне на Съда на Европейския съюз относно въпроса форсмажорно обстоятелство ли са стачките при авиокомпаниите.

„Съдът счита, че не са, защото превозвачите знаят предварително, че служителите им подготвят стачни действия. Понякога те опитват да избягат от отговорност и се позоват именно на „форсмажорно обстоятелство“, но това е неправомерно“, обясни Руменова и добави, че освен обезщетението, при забавяне или отмяна на полет, включително и заради стачки, самолетната компания също така има задължението да положи определени грижи за пасажерите. Да им осигури храни и напитки, а при необходимост от настаняване в хотел – да поеме разходите за нощувките и трансфера до мястото за настаняване и обратно до летището.

Ако пасажерът изпусне следващия си полет с друг авиопревозвач заради първия си полет, който е закъснял или е бил отменен, той може да заведе дело за материални и нематериални щети срещу виновната компания, разясни още експертът.

За да се възползват от правата си, хората трябва да предприемат максимално бързо необходимите за това действия, както и да пазят бордните си карти, кореспонденция с търговеца и всички други доказателства. Ако се е наложило да си закупят храна и напитки или да ползват хотел за своя сметка, да съхранят платежните документи, за да ги представят за възстановяване на средствата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments