И пчеларите излизат на протест срещу вноса от Украйна

0
115
Пчелен мед
Пчелен мед. Снимка: Pixabay

Пчелари ще се присъединят към недоволството на зърнопроизводителите. Мотивите им – внос на пчелни стоки от Украйна, които според тях не отговарят на изискванията на Европейския съюз /ЕС/ и се продават много по-евтино спрямо родните.

От 13 години варненецът Стефан Стефанов е пчелар, като в момента се грижи за повече от 100 кошера. Той споделя пред „БНТ“, че през изминалите няколко години отглеждането на пчели се е превърнало в загуба на време. По думите му проблемите са свързани с падащите изкупни цени на меда и високите цени на консумативите.

„Проблемът е такъв, че отпадна забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което сме особено потърпевши. Цената в момента, изкупната, на едро е от 3.20 до 3.80 лева на килограм, докато преди 2-3 години беше 6 лева и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина рязко, дори не изкупуват нашия мед на едро“, обясни той.

Стефанов твърди, че медът от Китай и Украйна се представял като такъв от България. Той изтъкна, че вкусовите качества на чуждестранния мед са много по-ниски, тъй като не се спазвали изискванията на Европа, за отглеждане, третиране и лечение на пчелите. Ползвали се евтини или забранени препарати.

Пчеларите ни питат защо в страни като Унгария, Чехия и Полша има механизми, които защитават земеделците и не допускат дъмпинг от страна на украински селскостопански стоки.

От бранша са категорични, че заради създалата се ситуация, ще има протест. Представители на 23 български пчеларски организации са потвърдили, че през следващата седмица ще протестират пред сградата на аграрното министерство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments