И олигархът Малофеев е със забрана да влиза в България

0
179
Прокуратура на Република България
Прокуратура. Снимка: Архив

В сряда е влязла в сила 10-годишна забрана за руския олигарх Константин Малофеев да посещава България, заяви главният прокурор Сотир Цацаров в парламента. Цацаров бе изслушан в Народното събрание заради разследването на шпионаж, по което обвиняем е председателят на движение „Русофили” Николай Малинов.

Във вторник бе обявено, че Леонид Решетников, който е сочен като близък на президента Владимир Путин, има забрана за 10 години да влиза в страната ни. Тя е по същото разследване. По думите на главния прокурор заплаха за националната ни сигурност е дошла от движение „Русофили“ след досъдебно производство за пране на пари, образувано през юли.

Малофеев всъщност не може да влиза в Европейския съюз от март 2014 г. Санкцията е наложена заради връзките му със сепаратистите от Източна Украйна. Освен това активите му на територията на страните членки на ЕС са замразени.

Според прокуратурата Малофеев и Решетников са участвали в план за промяна на геополитическата ориентация на България. Малофеев е трябвало да придобие от бившия собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев активи за стотици милиони евро и да финансира телевизия и политически проект.

„Беше казано, че това е преследване за идеи, моето мнение и мнението на колегите, които работят е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление“, заяви Цацаров.

„Не защитавам и не обвинявам никого от политическите сили“, каза Цацаров и добави, че това не е атака срещу движение „Русофили“.

По-рано в сряда министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев също бяха изслушани в парламента.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments