И „Форд“ предупреди, че напуска Великобритания при Брекзит без сделка

0
113
Форд, лого. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

„Форд Мотор Къмпани“ е заявила, че може да премести производството си извън Великобритания заради Брекзит. Съобщението е била направено по време на конферентна връзка между представители на компанията и британския премиер Тереза Мей по-рано тази седмица, предадоха британски медии. От компанията са обявили, че „твърд Брекзит (Брекзит без сдлека)“ ще има катастрофални последици за автоиндустрията в страната.

„Форд“ има 13 000 служители в Обединеното кралство в заводите си в Бридженд, Дагенам, Хейлууд и Дънтън. Според източници на в. „Таймс“, компанията вече е започнала да подготвя алтернативни производствени мощности извън Великобритания. Компанията вече обяви през миналия месец, че готви план за преструктуриране, който включва съкращения на работни места.

„Форд“ е поредната автомобилна компания, която намалява присъствието си в страната, заради Брекзит.

От „БМВ груп“, чийто бранд МИНИ се произвежда във Великобритания, също имат готовност да изместят производството си, вероятно в Холандия. От компанията обаче уточниха, че ще изчакат до последния възможен момент, преди да вземат решение.

От групата PSA се колебаят дали в завода на „Воксъл“ в Елсмер Порт да произвежда следващата „Астра“, или тя ще се прави някъде другаде в Европа.

От „Нисан“ вече обявиха, че се отказват от намеренията си техният кросоувър X-Trail да се сглобява в Съндърланд. Автомобилът ще се прави в Япония.

През януари „Ягуар Ленд Роувър“, най-големият производител на автомобили в Обединеното кралство, заяви, че ще съкрати 4 500 работни места във Великобритания, позовавайки се на геополитически проблеми, регулаторни неуредици и несигурността по сделката за напускане на ЕС.

„Тойота“ също така призова правителството да избегне сценарий без сделка.

В допълнение към тревогите от Брекзит, автомобилната индустрия е изправена пред спад в продажбите на дизелови автомобили и намаляване на потреблението в Китай.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments