И днес ще има протести срещу умъртвяванете на домашни прасета

0
107
Прасета
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Днес от 17:30 часа в село Крушаре ще се проведе втори протест срещу мерките за умъртвяване на домашни прасета, гледани в стопанства тип „заден двор“. Според властите по този начин ще се ограничи разпространението на заболяването африканска чума по свинете. Протестиращите се заканват отново да блокират главния път между Сливен и Ямбол.

Недоволните поставиха срок до днес на обяд земеделското министерство да отмени нареждането за ликвидиране на домашните животни, припомня „БНР“. Ако това не се случи, организаторът на недоволството Валентина Василева заяви, че ще блокират цялата страна. Тя определи мерките като „геноцидно отношение към хората“ и според нея заради това правителството не е в състояние да изпълнява функциите си.

Очакват се групи на общините от Ямболско да участват в протеста. Същевременно стопани от Пазарджишко ще изразят недоволството си в 16 часа в центъра на града, въпреки че там е отложено със седмица принудителното убиване на прасета. Местните кметове твърдят, че вчера не е имало конкретика и яснота в обещанията за обезщетения от страна на министъра на земеделието Десислава Танева.

Кметът на село Юнаците посочи исканията, а именно:

„Предприемане на сериозни мерки за популацията на дивите прасета, регистрация на всички малки индивидуални ферми, така наречените „задни дворове“ и дезинфекция.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments