И БСП връща мандата

0
72
БСП
Снимка: БСП

Националният съвет на БСП реши да върне веднага мандата за съставяне на правителство. Решението идва броени дни след като президентът Румен Радев обяви решението си да даде третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание.

„За“ предложението на Изпълнителното бюро гласуваха 108 от членовете на Пленума, нямаше „против“ него, а петима се въздържаха. Така то беше прието. Решението беше взето по време на извънредно заседание на Пленума на БСП, което продължи повече от 4 часа.

По-рано през деня лидерът Корнелия Нинова обеща, Националният съвет на БСП да вземе най-доброто решение за Отечеството и за хората, а след решението тя съобщи, че правителство на БСП е невъзможно, въпреки желанието за промяна, с готов план и хора, които да я направят.

„4 години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов, но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и „Има такъв народ“ възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите нови политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови партии показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят. В тази ситуация, въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, и с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно.“

„Вярваме, че с днешното си решение даваме възможност на един качествен, професионален, служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора, да преведе през тези месеци страната през кризата. Това беше и окончателното решение на Националния съвет – на 5-ти получаваме мандата и го връщаме.“

Същевременно лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов коментира пред журналисти, че според него БСП трябва да върне мандата. Той се мотивира с отказа на другите политически партии в парламента да подкрепят приоритетите на БСП.

По-рано през деня президентът Румен Радев също коментира темата. Той обяви, че ще назначи служебно правителство само и единствено, ако се стигне до такава ситуация.

„Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид свето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо преди да минат решенията“, изтъкна държавният глава.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments