И Апелативният съд остави Николай Банев в ареста

0
141
Николай Банев. Скрийшот Нова телевизия
Николай Банев. Скрийшот Нова телевизия

Николай Банев заплаши България със съд, след като и Апелативният съд отказа да го пусне от ареста. Мотивите на съда бяха, че Банев може лесно да се укрие и да извърши ново престъпление.

Николай и Евгения Баневи на няколко пъти искат да им бъде премахната мярката за неотклонение, като за последно Специализираният съд отрече исканията им в началото на февруари.

Рано или късно ще осъдя държавата, моят престой в ареста ще струва много скъпо. Подготвям дела и в Страсбург, и в Брюксел„, заяви Банев, а адвокатът му Христо Ботев обясни къде бизнесменът ще търси справедливост: „Пред всички европейски съдилища и институции, където законът позволява. За абсолютно всичко – и за провалени сделки, и за ареста, незаконен поне според мене, и така нататък„, предаде БНР.

Банев може да заведе дело срещу държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург за нарушаване на правата му по Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Не е ясно какво дело Банев може да заведе в Брюксел, защото Съдът на ЕС е в Люксембург. В България той може да заведе дело по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), но само ако бъде оправдан или делото му бъде прекратено.

Банев, съпругата му Евгения (която също е в ареста), и майка му – Мария, са обвинени, че като организирана престъпна група са извършвали данъчни и длъжностни престъпления и са изпрали близо 1 милиард лева.

След екстрадирането им от Франция през декември на Николай и Евгения Баневи беше наложена най­-тежката мярка за неотклонение заради опасността да се укрият. Те са обвинени за пет отделни престъпления – участие в престъпна група; длъжностно присвояване/източване на пари и вещи от четири предприятия, сред които и „Полимери“ АД; укриване на данъци; пране на над 1 млрд. лв. и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Не мога да си представя такава страшна организирана престъпна група от майка, снаха и син, която извършва толкова голяма престъпна дейност, колкото тръби прокуратурата. Обвинението е смешно и жалко… Публично прокуратурата оповести, че в мои сметки има над 1 милиард лева. До ден днешен тя трябваше да получи информация от съответната банка или от Швейцария, но никой нищо не казва. Имам извлечение, от което става ясно, че такива пари никога не са преминавали през моя сметка„, каза още Банев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments