Хванаха хероин за милиони в пратка с битумни рула, пристигнали по море във Варна

0
184

Двама мъже, на 35 и на 45 години, са били привлечени към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително. Това е престъпление по чл. 242, ал. 2 във връзка чл. 20 ал. 2 от НК.

Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

На 7 февруари, в пристанище Варна – Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.

При проверка в 3 от контейнерите е установено наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

Незабавно по случая е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество, като за установяване авторите на деянието в оперативно-издирвателните дейности са включени служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна. С тяхна помощ са събрани доказателства, че в извършването на деянието са участвали собственикът на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митничически пункт (45 г.). При проведена специализирана полицейска операция двамата извършители са задържани.

Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Днес, пред сградата на Съдебната палата във Варна, подробности за контрабандата на хероин, дадоха административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна – апелативният прокурор Владимир Чавдаров, заместник – окръжният прокурор Дияна Иванова, заместник – директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ – старши комисар Илия Делчев, началникът на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна – главен инспектор Любомир Николов, заместник – главният директор на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ – Светослав Владимиров, директорът на ТД „Северна морска“ – Соня Трифонова, началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ при ТД „Северна морска“ – Светлозар Калинов и началникът на отдел „Митническо разследване и разузнаване“ – Бранимир Раданов.

По-рано днес главният прокурор на Република България Иван Гешев посети централата на агенция „Митници“ в София, където заедно с директора Георги Костов и директора на ГДБОП Любомир Янев обсъдиха действията по установяването и конфискуването на хероина.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments