Хуманитарен работник: Десетки са спасени от корабокрушение в Италия

0
44
Мигранти в лодка
Снимка: Pixabay

Капитанът на кораб за хуманитарна помощ е описал момента, в който екипажът му е използвал брадви и чукове, за да спаси мигрантите, хванати в капана на товарния отсек на потъваща дървена лодка край бреговете на Италия, предава “BBC”.

Инго Веерт, капитан на хуманитарния кораб RESQSHIP, разказа в предаването „Днес“ на „BBC“, че неговият екипаж първоначално е спасил 50 мигранти, заклещени на палубата на бедстващата лодка близо до остров Лампедуза, преди да си пробие път през кораба, за да спаси двама мъже, заклещени под палубата. Той разказа, че други 10 мъже са били открити мъртви под палубата на кораба.

Хуманитарните работници съобщиха, че други 64 души все още се водят изчезнали в морето, след като друг близък плавателен съд е потънал близо до италианската област Калабрия.

Вторият потънал кораб се намира на около 125 мили от италианския бряг. Един от оцелелите 12 души е починал, след като е слязъл от кораба, съобщиха от бреговата охрана на страната. Оцелелите от корабокрушението край Лампедуза бяха предадени на италианската брегова охрана и извадени на брега в понеделник сутринта, а починалите бяха изтеглени на буксир до острова, според RESQSHIP.

Лодките са превозвали мигранти, които са тръгнали от Либия и Турция, съобщиха агенциите на ООН. Информационната агенция „Анса“ съобщи, че всеки от тях е платил по около 3 500 долара (2 759 паунда) за пътуването.

Веерт, който е капитан на спасителния кораб „Надир“, заяви, че първите съобщения за „напълно претоварена лодка с мигранти“ са дошли по радиото около 01:30 ч. местно време. Той каза, че когато спасителната лодка е достигнала плавателния съд около 03:00 ч., като той „почти е потъвал с навлизаща вода и напълно изнервени хора на борда“.

Капитанът подчерта, че екипажът му е дал спасителни жилетки на оцелелите и е използвал брадва и чук, за да помогне за спасяването на двама души от потъналия кораб. Спасителите открили, че един от оцелелите „почти не диша“ и има телесна температура от 32 градуса по Целзий. Пред медията Веерт продължи:

„Отворихме палубата и направихме голяма дупка, за да го извадим, защото беше заклещен вътре с куп други [мъртви] хора… Той все още беше жив.“

„Всички са много млади мъже между 18 и 25 години“, добави той.

Лодката е тръгнала от Либия и е превозвала мигранти от Сирия, Египет, Пакистан и Бангладеш, съобщиха в съвместно изявление агенцията на ООН за бежанците ВКБООН, Международната организация по миграция (МОМ) и детската агенция на ООН УНИЦЕФ.

При отделната катастрофа край Калабрия агенциите за помощ съобщиха, че сред безследно изчезналите има няколко деца. Шакила Мохамади от MSF заяви, че е чула от оцелели, че 66 души са в неизвестност, включително най-малко 26 деца, някои от които само на няколко месеца. В свое изявление тя обяви:

„Предполага се, че цели семейства от Афганистан са загинали. Те са тръгнали от Турция преди осем дни и са приемали вода в продължение на три или четири дни. Казаха ни, че не са имали спасителни жилетки, а някои кораби не са спрели, за да им помогнат.“

Средиземно море е най-смъртоносният известен миграционен маршрут в света.

По данни на ООН от 2014 г. насам във водите му са загинали или са изчезнали повече от 23 500 мигранти.

Над 9 млн. лева са изплатени на хотелиери, държавни, общински и ведомствени бази, настанили бежанци от Украйна

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments