Хрупкав момент: ООН поставя багета в списъка на културното наследство

0
25
Багета.
Багета. Снимка: Пиксабей

Скромната багета – хрупкавият посланик на френските печива по света – се добавя към списъка на ООН за нематериално културно наследство като ценна традиция, която човечеството трябва да запази, предава „Асошиейтед прес“.

Експертите на ЮНЕСКО, които се събраха в Мароко тази седмица, решиха, че простата френска багета – направена само от брашно, вода, сол и мая – заслужава признание от ООН, след като френското министерство на културата предупреди за „непрекъснат спад“ в броя на традиционните пекарни, като около 400 затварят всяка година през последния половин век.

Шефът на културната агенция на ООН Одри Азуле заяви, че решението почита повече от хляба; той признава „savoir-faire (ноу-хауто) на занаятчийски пекари“ и го определя каро „ежедневен ритуал“. Азуле, който е бивш френски министър на културата, изтъкна:

„Важно е тези занаятчийски знания и социални практики да могат да продължат да съществуват в бъдеще.“

С новия статут на хляба френското правителство заяви, че планира да създаде ден на занаятчийски багети, наречен „Ден на отворената пекарна“, за да свърже по-добре французите с тяхното наследство.

Обратно във Франция пекарите изглеждаха горди, макар и не изненадани. каза Асма Фархат, пекар в Julien’s Bakery близо до булевард „Шанз-Елизе“ в Париж, смята:

„Разбира се, че трябва да е в списъка, защото багетата символизира света. Това е универсално. Ако няма франзела, не можете да си хапнете хубаво. Сутрин можете да я препечете, за обяд е сандвич, а след това придружава вечерята.“

Въпреки спада в броя на традиционните пекарни, 67-те милиона души във Франция все още са ненаситни потребители на франзели, закупени от различни търговски обекти, включително в супермаркети. Проблемът е, казват наблюдатели, че те често могат да бъдат с лошо качество. 52-годишната Марин Фуршие, жител на Париж коментира:

„Във Франция е много лесно да се получи производство на лоша багета. Това е традиционната багета от традиционната пекарна, която е в опасност. Става дума за качество, а не за количество.“

През януари френската верига супермаркети Leclerc беше критикувана от традиционните пекари и фермери за широко рекламираната си багета от 29 цента, обвинена в жертване на качеството на прочутия 65-сантиметров (26-инчов) хляб. Една франзела обикновено струва малко над 90 евроцента (малко над 1 долар), което се разглежда от някои като показател за здравето на френската икономика.

Багетата е сериозна работа. Френската „Обсерватория за хляб“ – уважавана институция, която следи отблизо съдбата на флейтата – отбелязва, че французите хапват 320 багети от една или друга форма всяка секунда. Това е средно половин багета на човек на ден и 10 милиарда всяка година.

Въпреки че изглежда като типичния френски продукт, се казва, че франзелата е изобретена от родения във Виена от пекар Аугуст Занг през 1839 г. Занг поставя френската парна фурна, което прави възможно производството на хляб с крехка коричка, но пухкава сърцевина.

Зенитът на продукта идва едва през 20-те години на миналия век, с появата на френски закон, забраняващ на пекарите да работят преди 4 часа сутринта. Дългата, тънка форма на багетата означава, че тя може да се направи по-бързо от тежките си братовчеди, така че това беше единственият хляб, който пекар може да направи навреме за закуска.

„Занаятчийското ноу-хау и културата на хляба франзела.“, беше вписано на срещата в Мароко сред други предмети на световното културно наследство, включително японските ритуални танци Furyu-odori и майсторите на лекия ром в Куба.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments