Христо Иванов: Промените в Конституцията са истинското начало на съдебната реформа

0
22
Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: "Демократична България"

Промените в Конституцията показват, че в България е възможно да се постига съгласие около национални цели. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, след като измененията в основния закон на страната бяха одобрени със 165 гласа на трето четене в парламента. 

Според него това е много важна крачка, която ще даде възможност с последващите изменения в Закона за съдебната власт и процесуалните закони и най-вече с предстоящите кадрови решения да се доизградят и постигнат целите, които управляващите са си поставили. 

Депутатът очерта за пореден път основните цели на реформата, която трябва да доведе до истинска независимост на българския съд по европейски стандарт, отчетна, ефективна и модерна прокуратура, която служи на закона, и справедливо правосъдие. Иванов добави, че българската политическа система трябва да използва постигнатия консенсус като платформа за бъдещи съгласия, за да продължи институционалното разграждане на корупционния модел в страната.

“Този корупционен модел в различни периоди е олицетворяван от различни образи, но неговото разграждане е въпрос на институционално действие. Важното на промените е, че успяхме да изградим политически консенсус, независимо от взаимните обвинения през годините. Важното е, че можахме да фокусираме политическия дебат и политическото действие върху институционалните решения, а не персоналните атаки”. 

Народният представител уточни, че е важно да се знае, че след конституционните промени предстои сериозна работа с промяна в устройствените и процесуалните закони, както и с важни кадрови решения, засягащи двата нови съвета във ВСС и инспектората към него, прокуратурата и ВАС

По думите му от корупционния модел губи цялото общество и борбата срещу него трябва да продължи. Той изрази мнение, че резултатът може да бъде устойчив, само ако насреща бъде представени истински институционални мерки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments