Христо Иванов призова: Прокуратурата да покаже как е търсила Мата Хари

Да видим равно прилагане на стандарта "Гешев", поиска съпредседателят на Демократична България

0
138
Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: Демократична България

Искане да бъдат оповестени всички материали от разследването за снимките на пачки и кюлчета злато от спалнята на премиера Бойко Борисов в правителствената резиденция „Секвоя“ беше внесено в Софийската градска прокуратура от съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Вчера държавното обвинение съобщи, че не е установено чие дело са снимките и видеозаписа и прекратява производството.

„Искаме да видим равно прилагане на стандарта „Гешев“, заяви пред журналисти Иванов и добави, че в други случаи прокуратурата е публикувало материали, а самият главен прокурор е заявявал, че това се прави при силен обществен интерес.

Днес Иванов посочи и че ще сезира Европейския парламент, където в началото на 2021 г. предстои още едно изслушване в комисията LIBE на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова.

„Нека нашите партньори в Европа да знаят по какъв начин българската прокуратура замита под килима тези скандални случаи“, каза Иванов и посочи, че има индикации, че става дума не за всестранно, пълно и обективно разследване, а за „абсолютно нагло замитане под килима“.

„Свидетели сме на мила предколедна сцена, аз съм трогнат – г-н Гешев прави няколко подаръка на г-н Борисов, приключвайки темата със записите и снимките, а г-н Борисов се опитва да приключи темата с безконтролността на главния прокурор, прокарвайки през своите депутати един абсолютно негоден механизъм за разследване на главния прокурор, чийто единствен ефект ще бъде, че ще се появи поредният търтей на висока държавна длъжност, който ще взима много пари“, заяви Иванов и добави:

„Неприятното чувство, че тези тържества стават за наша сметка остава и затова ще продължим да питаме.“

Според него с последното съобщение на прокуратурата се повдигат няколко важни въпроса, след като не е установена т.нар. Мата Хари. Единият е дали Борисов знае коя е тя, но не е казал – обстоятелство, което би могло да ангажира неговата отговорност по текстове за лъжесвидетелстване. Другият е дали изобщо прокуратурата се е интересувала коя е Мата Хари – ако това не е сторено, може ли да се говори за умишлено прикриване.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments