Христо Иванов обжалва отказа на прокуратурата да разследва записите на Борисов

0
67
Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: Демократична България

Отказът на Специализираната прокуратура да разследва записите с глас, много наподобяващ този на премиера Бойко Борисов, се обжалва. Процедурата вече е задействана от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, съобщиха от политическата сила. 

“Това постановление е класически пример за замазване. Като се започне с това, че прокуратурата всъщност не е проверила дали говори Борисов. Това щеше да е смешно, ако не беше трагично. Две международни експертизи междувременно доказаха, че това е гласът на Борисов, но нашата прокуратура не се интересува от това говори ли премиерът”, заяви Христо Иванов.

Той посочи, че в рамките на проверката си прокуратурата е разпитала само хората, които биха били обект на разследване, без да си направи труда да събере странични данни.

През декември 2020 г. Специализираната прокуратура отказа да разследва записите по сигнала на Христо Иванов. Впоследствие той подаде молба всички материали по проверката да бъдат публично оповестени с оглед високия обществен интерес – довод, с който държавното обвинение досега е публикувала материали по разследвания. Специализираната прокуратура обаче отказа да стори това.

“Отново имаме замитане под килима. Ние, освен че атакувахме тези записи, поискахме от Гешев да започне да прилага стандарта “Гешев”. Нали си спомняте – Гешев започна да обявява материали от текущи разследвания и каза, че и занапред прокуратурата ще спазва същия стандарт за прозрачност, понеже имало надделяващ обществен интерес. Само че прокуратурата прави това, само когато става дума за опозиционни фигури. Когато става дума за властимащите, това не се случва”, изтъкна Иванов.

Той посочи, че прокурор Николова мотивира отказа си с това, че информацията била служебна тайна и хората имали право да се запазят личните им данни.

“За надделяващ обществен интерес, както говори нейният началник Гешев, тя не си и спомня. Но е интересно, че е открила един член 198 от НПК, по който информацията, получена в хода на предварителна проверка, не подлежи на разгласяване, а неспазването на това разпореждане влече наказателна отговорност по член 360 от Наказателния кодекс (НК). Значи, прокуратурата откри чл. 360 от НК и ние ще сезираме г-жа Николова да се сезира по това, че прокуратурата обяви такива материали по разпореждане на Иван Гешев и в този смисъл е редно г-жа Николова да вземе да се сезира за Иван Гешев. Докато чакаме поредния Мики Маус, който бе произведен от законодателната машина на ГЕРБ – онзи прокурор, който ще проверява главния и същевременно е негов подчинен – да бъде избран”, каза още Иванов.

Той се обърна и към депутатите и ги призова да не избират бъдещия прокурор, който ще проверява главния, “защото една от първите ни работи в парламента ще бъде това да бъде отменено, тази синкура да бъде ликвидирана и да се въведе реална отчетност на главния прокурор”.

“Няма да позволим тези записи да бъдат забравени. Всички възможни процедури ще използваме и го правим последователно, защото искаме да изградим онази реална бариера между Борисов и възможността да се кандидатира отново за премиер. И тя няма да бъде просто бариера от политически заклинания, тя ще бъде бариера от конкретни действия пред институциите”, обяви още той, цитиран от пресцентъра.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments