Хранителна добавка в хляба води до диабет

0
498
Мухлясал хляб
Снимка: Wikimedia Common

Веществото пропионатът, използвано като добавка при печене на хляб, може да доведе до повишени нива на хормони, свързани с риска от развитие на затлъстяване и диабет. То се използва за предотвратяване образуването на мухъл. Това беше лабораторно доказано от учени в Харвардския университет, съобщи РИА Новости.

По време на първия експеримент лабораторни мишки са били инжектирани с пропионат. След това при гризачите се наблюдавало повишени нива на хормоните, включително глюкагон и норепинефрин, както и наскоро открития FABP4, свързващ протеините с мастните киселини. Заради тези хормони, чернодробните клетки в животните, започнали да произвеждат повече глюкоза, което води до хипергликемия, характерна за диабета.

Като допълнение, експертите установили, че редовното прилагане на доза пропионат на мишки, еквивалентна на тази, която обикновено се консумира от хората с хляба, води до значително увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

Във второто проучване се включили 14 здрави доброволци. Те били разделени на две групи – едната консумирала храна, към която бил добавен 1 грам пропионат, а другата – храна с плацебо, пише „Дарик“. От участниците били взимани кръвни проби преди и по време на хранене, както и през половин час за последващите четири часа след хранене. Резултатите показали, че хората от първата група са били с повишени нива на хормони, причиняващо метаболитни нарушения.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments