Хотелите предпочитат да наемат студенти и ученици, вместо работници от чужбина

0
25
Камериерка
Камериерка. Снимка: Freepik.com

До края на годината не се очаква значително повишение на цените в хотелиерския сектор. За обектите, които предвиждат увеличение, то ще бъде до 10%. Въпреки това, хотелиерите не се надяват на подобрение на бизнес средата, показва националното допитване, направено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Основният проблем, според 70% от участниците в допитването, е липсата на персонал. Малко над 20% смятат, че най-голямото предизвикателство са нарастващите разходи, а 10% посочват като проблем намалението на туристите от традиционните за техния хотел пазари. Това сподели пред „БНР“ Георги Дучев, изпълнителен директор на асоциацията.

Хотелиерите все повече се отказват от вноса на персонал като устойчиво решение и вместо това се ориентират към наемане на студенти и ученици чрез стажове и програми за заетост, с цел развитие на собствени кадри.

Цените в хотелите се увеличават в синхрон с инфлацията, като приходите също нарастват малко над годишната инфлация. Разходите за заплати и осигуровки на персонала се увеличават, но това ще става с по-бавни темпове в бъдеще. Рентабилността в хотелиерския бизнес намалява.

Радан Кънев: ПП-ДБ има нужда от сериозна промяна в политическото мислене

 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments