Хора с трансплантации участват в ултрамаратона „Витоша 100 км“

0
62
Маратон
Снимка: Pixabay

За първа година хора с трансплантации, лекари и представители на пациентски организации участват в традиционния планински ултрамаратон „Витоша 100 км“, заявиха организаторите. Състезанието се провежда под надслов „В подкрепа на донорството и трансплантацията!“.

Бързоходци и колоездачи ще преминат целият маршрут на обиколката на Витоша. Чрез инициативата те ще изразят своята солидарност и подкрепа към всички българи, които чакат за трансплантация. Европейският шампион по плуване Георги Пеев коментира пред „bTV“:

Важно е, за да показваме на хората и на онези, които чакат да вдъхнем кураж, че донорството е живот и трансплантациите всъщност са нещо, което отличава цивилизования свят от всички останали„.

Специалистът по сърдечна хирургия към УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Йордан Македонски посочи, че основният проблем е липсата на донори. Той е обнадежден, че с тази инициатива ще се увеличат желаещите за донорство. Хирургът е категоричен, че по този начин ще се даде шанс на повече хора да получат органите, които чакат с години.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments