Хиляди румънци протестираха срещу промени в съдебната система

0
81
Антикорупционните протести в Букурещ, януари 2017 г. Снимка: wikimedia commons
Антикорупционните протести в Букурещ, януари 2017 г. Снимка: wikimedia commons

Хиляди румънци протестираха в цялата страна в неделя, след като правителството прие извънреден декрет, за който критици твърдят, че отхвърля независимостта на прокурорите в една от най-корумпираните държави в Европейския съюз, предаде „Ройтерс“.

Указът, одобрен без обществен дебат, е поредния от множеството законодателни и кадрови промени на управляващите социалдемократи, след като те взеха властта преди повече от две години и предизвикаха загриженост относно върховенството на закона.

Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ и хиляди магистрати предупредиха, че промените заплашват независимостта на съдебната власт.

В безпрецедентен протест прокурорите заявиха, че ще работят само по спешни случаи от понеделник в продължение на три до седем дни. Много съдии ще ги последват.

Магистратите отказаха покана да се срещнат с министър-председателя Виорика Дънчила в понеделник, за да обсъдят декрета.

„Независимостта на съдебната система не подлежи на договаряне“, се казва в декларация, подписана от асоциациите на магистратите.

“Всеки диалог относно одобрението на … указа трябваше да бъде започнат преди неговото одобрение, а не след него. Единственото решение, което остава сега, е да се отмени указът в неговата цялост.“

В столицата Букурещ около 7 000 души протестираха пред министерския съвет, блокирайки движението и скандирайки „Правосъдие, а не корупция“, „Магистрати, не се отказвайте“ и „Срам!“ Хиляди румънци се събраха в други градове в страната.

Декретът променя начина, по който се назначават главните прокурори и премахва надзора над прокуратурата, когато разследва магистрати – нещо, което според критиците е създадено, за да се упражнява натиск върху магистратите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments