Хиляди деца, ученици и учители се включиха в празничното шествие във Велико Търново

0
421
Шествие във Велико Търново
Шествие във Велико Търново. Снимка: Искра.бг

Стотици деца, ученици, учители, просветни дейци и граждани се включиха в шествие за празника на буквите в историческата и духовната ни столица Велико Търново. Кметът Даниел Панов се обърна към тях с думите:

„Искам да ви благодаря за всички постижения, за това, че издигате Велико Търново да бъде столица не само на историята, но и на духовността.“

А малко след това сподели и във Facebook: „Българският дух се усеща най-силно във Велико Търново – историческата и духовна столица! Хиляди деца, ученици, учители, студенти, преподаватели, творци, дейци на културата и общественици се включиха в празничното шествие в Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовост – 24 май! Три оркестъра изпълняваха химна на светите братя Кирил и Методий – „Върви, народе възродени“.

„Шествието премина през Стария град и достигна до Общината и паметника „Майка България“. Участваха всички детски градини и училища, както и трите университета – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НВУ „Васил Левски“ и Филиал Велико Търново на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“.“, добави още градоначалникът.

Ученичката Даница Христова от Езиковата гимназия получи тазгодишната общинска награда „24 май“, с която се удостоява най-заслужилият зрелостник. Тя сподели пред „БНР“, че смята да продължи да учи японска филология. Според нея наградата е доказателство, че когато полага усилия – това е начинът, по който може да постигне целите си.

Според младите великотърновци е важно да пазим Кирило-Методиевото А,Б,В, защото истинската битка е тази на буквите, тъй като народност без писменост не може да пребъде.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments