Хатевата къща в Бургас отново блести с емблематичното си остро кубе

1
16962
Хатева къща
Хатева къща. Снимка: Искра.бг

Реставрацията на Хатевата къща, която е един от символите на стария Бургас, върви с пълна сила. От няколко месеца на сградата, която дълги години тънеше в разруха, се извършва основен ремонт, който има за цел да върне пълния ѝ блясък.

С помощта на кран днес бе поставен емблематичното остро кубе над входната врата, което е може би е и основната причина къщата да бъде смятана за архитектурен шедьовър от всички съвременници. Новото кубе е точно копие на оригинала, който бе напълно разрушен през последните години. 

Хатева къща
Хатева къща. Снимка: Искра.бг

То е с остра пирамидална форма, покрито е с люспеста ламарина и завършва с шпил. Интересното за него е, че е съборено и възстановено през 1986 година, за което се споменава в книгата „Архитектурата на Бургас 1878-1940 година“ с автор арх. Атанас Сиркаров

Хатева къща
Хатева къща. Снимка: Искра.бг

Той пише още, че в архитектурата на къщата се усеща западноевропейското влияние, характерно за Бургас през тази епоха. В нея има и елементи на неоклацисизъм и съвременен барок. В самата къща също има много декоративни решения. В миналото стените и таваните ѝ са богато украсени в стил „рококо“, а част от прозорците са били с цветни стъкла. 

Къщата е построена през далечната 1902 година за Никола Хатев по проект на архитект Рикардо Тоскани, който е автор на проектите за много от красивите сгради в стария Бургас. Последно в къщата живя актьорът Милко Хатев, който почина през 2007 година. Впоследствие последва дълъг период на разруха, постройката приютяваше бездомници и неведнъж горя. 

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Анонимен
Анонимен
2 месеци по-рано

Е доживяхме да видим нещо хубаво