Харизанов и зам.-кметът на Тампере обмениха добри практики при първенството по хокей

0
20
Владимир Харизанов и Тампере Мати Хелимо
Владимир Харизанов и Тампере Мати Хелимо. Снимка: ММС

Заместник-министърът на младежта и спорта инж. Владимир Харизанов и заместник-кметът на Тампере Мати Хелимо проведоха ползотворна среща в града-домакин на Световното първенство по хокей на лед. Тя се състоя преди полуфиналните двубои в “Нокиа Арена”, съобщиха от Министерството на младежта и спорта /ММС/.

Харизанов е сред специалните гости за финалната фаза на шампионата заедно с президента на Българската федерация по хокей на лед Мартин Миланов и изпълнителния директор на централата Стоян Бъчваров.

Владимир Харизанов и Мати Хелимо обсъдиха в детайли състоянието на спортната инфраструктура в България и Финландия. Акцент в разговора беше решението на властите в Тампере за изграждането на “Нокиа Арена”, която беше открита в края на 2021 година. Строежът е финансиран от Община Тампере с 40%, а частна компания осигурява останалите 60% от бюджета.

Хелимо сподели, че една от най-големите трудности при реализирането на проекта е било скептичното настроение сред местните жители, както и локацията на залата, разположена в центъра на града. Поради тези причини американският архитект Даниел Либескинд преработва първоначалния план на съоръжението.

Световното първенство по хокей на лед е първото голямо състезание, което се провежда в “Нокиа Арена”. Мати Хелимо отбеляза, че след откриването на залата тя е една от гордостите за цялото население на Тампере. В града има общо 11 закрити и 154 открити хокейни площадки. Зам.-кметът обяви още, че в момента се изгражда и нов модерен футболен стадион.

Зам.-министър Харизанов и неговият домакин обсъдиха и политиките в младежкия сектор. Хелимо заяви, че държавата подпомага чрез ваучери ползването на спортни съоръжения от ученици и студенти.

В знак на уважение Владимир Харизанов връчи на зам.-кмета на Тампере почетен плакет на ММС. Мати Хелимо беше категоричен, че в негово лице България ще има сигурен партньор и прие присърце поканата на зам.-министър Харизанов за гостуване в София.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments