Хакерска атака в Twitter: Мъж от Богнър Реджис е сред тримата задържани

0
80
Сърфиране в Twitter
Снимка: Pixabay

Мъж, живеещ в Богнър Реджис – на южното крайбрежие на Обединеното кралство, е едно от тримата лица, обвинени в мащабната хакерска атака срещу Twitter, разкрива информация на Министерството на правосъдието на САЩ. Калифорнийските власти са повдигнали обвинения за престъплението срещу 19-годишния Мейсън Шеппард, пише „BBC“.


Националната агенция по престъпността в Обединеното кралство
(NCA) потвърди, че в петък заедно с полицията е претърсила имот в Богнър Реджис. Тийнейджър от град Тампа и 22-годишният Нима Фазели от Орландо също са обвинени в съучастничество във Флорида.

Акаунти в Twitter на множество високопоставени американски личности са били хакнати на 15 юли, като целта е била измама с помощта на криптовалутата Bitcoin. Сред тях са бившият президент Барак Обама, шефът на Amazon Джеф Безос, предприемачът Илон Мъск, основателят на Microsoft Бил Гейтс, демократичният кандидат за президент Джо Байдън и риалити звездата Ким Кардашиян Уест, като при всички тях е имало фалшиви призиви за дарения чрез Bitcoin. В изявлението си американският прокурор Андерсън заяви:

В рамките на общността на криминално проявените хакери съществува невярното схващане, че мащабни атаки като тази, насочена към Twitter могат да бъдат извършени анонимно и без последствия.“

Престъпното поведение в Интернет може да изглежда скрито според хората, които го извършват, но в него няма нищо скрито. По-специално, искам да кажа на потенциални престъпници в сферата – нарушете закона и ние ще ви намерим. „

Във Флорида главният прокурор на окръг Хилсбъроу – Андрю Уорън е повдигнал 30 обвинения за измами на хора в Америка срещу тийнейджър на 17 години, чието име все още не е назовано. Обвиненията включват организирани измами и неправомерно използване на лична информация.

Като криптовалута Bitcoin е труден за проследяване и възстановяване, ако бъде откраднат в измама.“, обясни Уорън. „Тази мащабна измама беше организирана точно тук, в задния ни двор, и ние няма да оставим нещата така.“

Обвиненията срещу тийнейджъра включват 17 обвинения за измами, свързани с комуникационни средства, 10 – за неправомерно използване на лична информация, като едната злоупотреба с лична информация е на стойност над 100 000 долара. Жертвите са 30 или дори повече. Едно от престъпленията е под формата на организирана измама, а при друго е извършен достъп до компютри или други електронни устройства без разрешение.

Той е 17-годишно дете, което очевидно току-що е завършило гимназия.“, заяви щатският прокурор Уорън. „Все пак не се заблуждавайте, че това е един обикновен 17-годишен. Извършената атака е изключително сложна по своята същност и невиждана досега.“

Прокурорът добави, че разследването за „откриване на извършителя“ е съвместен труд между Отдела по правоприлагане във Флорида, Прокуратурата на САЩ за Северния окръг на Калифорния, ФБР, Данъчната служба и Тайната служба. Тийнейджърът живее в Тампа, Флорида, затова ще бъде подведен под наказателна отговорност от държавните власти на Хилсбъроу. От ръководството на Twitter обясниха в изявление:

Оценяваме бързите действия на органите на реда в това разследване и ще продължим да си сътрудничим с напредването на случая. От своя страна ние сме фокусирани върху прозрачността и редовното предоставяне на актуална информация.“

След разкриване на атаката гигантът заяви още, че хакерите са били насочени и към служителите им, които имат достъп до вътрешни системи и инструменти. От компанията добавиха, че са предприети „ключови стъпки“ за ограничаване на достъпа до такива вътрешни системи и инструменти, докато разследването все още е в ход.

Според репортера в областта на киберсигурността към „BBC“ Джо Тайди, заключението по случая в общността за информационна сигурност е, че служителите на Twitter вероятно са били измамени от фишинг атака чрез телефонно обаждане. Това включва използване на приятелски подход за убеждаване и измама, с което  жертвите да бъдат накарани да предадат важна информация, която позволява на хакерите да проникнат в системите на компанията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments