Гутериш предложи Николай Младенов за специален пратеник на ООН за Либия

0
137
Николай Младенов
Николай Младенов. Снимка: Facebook

Главният секретар на ООН Антионио Гутериш предложи на Съвета за сигурност да бъде назначен Николай Младенов за специален пратеник на Организацията на обединените нации в Либия, както и за ръководител на мисията за подпомагане /UNSMIL/. Това е направено в писмо, изпратено до председателя на Съвета за сигурност, предаде „News.bg“.

С него Гутериш уведомява членовете на Съвета, че възнамерява да назначи Николай Младенов на въпросната позиция.

Очаква се отговорът от Съвета за сигурност да дойде в най-кратки срокове, а именно до понеделник. Засега се счита, че членовете на Съвета нямат нищо против кандидатурата на Николай Младенов.

Поста на специален пратеник е овакантен от месец март, когато оставка подаде генералният секретар в Либия Хасан Саламех. Оттогава неговите задължения са поети от заместника му Стефани Уилямс.

До момента членовете на Съвета за сигурност не можеха да постигнат съгласие за наследник на Саламех.

Преди два месеца пък беше взето решение, че поста на специален представител на ООН в Либия ще бъде заменен от поста на специален пратеник на генералния секретар.

Въпреки това, за да има ново назначение на тази позиция, кандидатът трябва да получи одобрението на всички членове на Съвета за сигурност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments