Грузия въвежда репресии по руски образец срещу правата на ЛГБТИ+ хората

0
53
ЛГБТ флаг
ЛГБТ флаг. Снимка: Freepik.com

Еднополовите двойки ще бъдат лишени от своите права съгласно нов проектозакон, предложен от управляващата партия в Грузия, пише „Politico“. Това е поредният сериозен разрив между Европейския съюз и страната-кандидатка за членство в ЕС в Южен Кавказ.

Във вторник Шалва Папуашвили – председател на грузинския парламент и един от лидерите на управляващата фракция „Грузинска мечта“ – внесе пакет от закони, насочени срещу така наречената „ЛГБТИ пропаганда“. Като част от предложената репресия еднополовите бракове няма да бъдат регистрирани, а само „хетеросексуални“ ще могат да осиновяват деца. Промяната на пола ще бъде забранена, както и всяка „медицинска манипулация с цел промяна на пола“, заяви Папуашвили. В същото време препратките към ЛГБТИ+ хората ще бъдат заличени от обществените пространства.

На училищата ще бъде забранено да предоставят информация, за която се предполага, че „насърчава принадлежността към противоположния пол, еднополовите връзки или кръвосмешението“. На радио- и телевизионните оператори, рекламодателите и киносалоните също ще бъде наредено да редактират преди излъчване всяко съдържание, което включва еднополови отношения, независимо от предвидената възраст на аудиторията.

Съседна Русия е въвела подобни забрани за това, което според нея е равносилно на „пропаганда“ срещу традиционните ценности, като миналата година на практика обяви за незаконно „международното обществено движение на ЛГБТИ+“ и се насочи към отделни лица и организации в общността.

Решението на Грузия идва дни, след като тя прие вдъхновен от Русия закон, който определя западните неправителствени организации като „чуждестранни агенти“, проправяйки пътя за тяхното делегитимиране и подлагане на тежки финансови одити.

ЕС предупреди, че решението, което през последните седмици изкара на улицата десетки хиляди хора, на практика ще провали шансовете на Грузия да се присъедини към блока – само шест месеца, след като получи статут на кандидат за членство.

Брюксел поиска от грузинското правителство да направи повече за защита на правата на човека, включително правата на маргинализираните общности. Ръководството на управляващата партия „Грузинска мечта“ обвини западните си партньори, че използват неправителствени организации, за да разпространяват „ЛГБТИ пропаганда“, да организират преврат и да въвлекат страната в конфликт с Русия – повтаряйки тезите на Кремъл.

Защо не трябва да се пренебрегва умората при болните с множествена склероза?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments