Грузинците излизат на протест срещу задържането на лидера на опозицията Ника Мелия

0
92
Ника Мелия
Ника Мелия. Снимка: Nika Melia / ნიკა მელია, Facebook

Днес стотици излязоха по улиците на грузинската столица Тбилиси, за да поискат освобождаването на опозиционния лидер Ника Мелия, след като задържането му заплаши да засили политическата криза, довела до оставката на премиера на страната миналата седмица, пише “Агенция Ройтерс”.

Размахвайки червено-бели грузински знамена, протестиращите преминаха през центъра на града и се събраха пред парламента, за да изразят недоволството си срещу задържането на Мелия и да призоват за нови парламентарни избори след оспорвано гласуване в страната в Южен Кавказ миналата година.

Във вторник полицията задържа Мелия, който е председател на опозиционната партия Обединено национално движение (UNM), след като нахлу в офисите ѝ и се сблъска с привържениците му. Той е обвинен в подстрекателство към насилие на улични протести през юни 2019 г., обвинение, което той отхвърля като политически мотивирано.

Случаят накара министър-председателя Джорджи Гахария да подаде оставка и да предупреди, че задържането на Мелия може да изостри политическите разногласия в страната с 3,7 милиона души население.

САЩ и други западни страни изразиха загриженост от задържането на Мелия и заявиха, че това може да навреди на перспективата за диалог между опозицията и управляващата партия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети Грузия следващата седмица като част от посещение на три държави, което ще включва още Молдова и Украйна. Мишел ще се срещне с официални лица, сред които грузинския президент Саломе Зурабихвили, министър-председателя Иракли Гарибашвили – избран от парламента в понеделник да замени Гахария – както и членове на опозицията.

Georgian Dream спечели парламентарни избори през октомври миналата година, но опозицията заяви, че вотът е фалшифициран и помрачен с нарушения. По това време Мелия заяви, че неговата партия не признава резултата си и призова за повторно гласуване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments