Група за благосъстояние разкри тежки нарушения в румънските ферми за кожи

0
49
Чинчила.
Чинчила. Снимка: Пиксабей

В мръсен сутерен чинчили, отглеждани, за да подосигурят модната индустрия с козината си, гризат телта от клетки, които са подредени от пода до тавана без достъп на естествена светлина, докато бебетата им се борят за оцеляване по мрежестите подове, пише „Асошиейтед прес“.

Сцената, заснета на видео, е сред констатациите от разследване под прикритие на условията във фермите за кожа от чинчили в Румъния, проведено миналата година от благотворителната организация за хуманно отношение към животните „Humane Society International“ /HSI/. Оттам заявиха, че е разкрила жестоки и предполагаеми незаконни практики и призова румънския премиер Николае Чука да забрани напълно отглеждането на тези животни за кожи в източноевропейската страна.

В сряда благотворителната организация официално представи доклад на Сиука за констатациите – ексклузивно видян от „Асошиейтед прес“, който призовава страната „да спре това жестоко страдание в името на модата“.

Следователите на HSI, които са разгледали 11 ферми за чинчили в различни части на Румъния, издадоха, че някои фермери са споделили с тях, че убиват животните, като им чупят вратовете – практика, която противоречи на методите за убиване на чинчили, разрешени от законодателството на Европейския съюз. Чинчилите са изключително общителен вид гризачи, произхождащи от Южна Америка и са ценени заради меката си копринена козина. Андреа Розети, директор на HSI в Румъния, заяви:

„Това разследване предоставя шокиращи доказателства за лишенията, които тези животни изпитват в Румъния за кожухарската индустрия. Подобна жестокост носи срам на Румъния и се надяваме, че нашето разследване бележи началото на края на кожухарската индустрия тук.“

Твърди се, че един производител на кожи е показал на следовател от HSI домашно направена газова камера – мрачен метод за умъртвяване, разрешен от законодателството на ЕС – която е била конструирана „с помощта на тенджера под налягане“. Групата също така сподели, че женските чинчили се държат в почти постоянни цикли на бременност, по време на които са принудени да носят „превръзка за твърд врат или яка“, за да им попречат да избягат по време на чифтосване.

В отговор на разследването на HSI, група румънски депутати внесоха предложение за закон в парламента в понеделник, призовавайки за забрана на развъждането и убиването на животни единствено заради козината им. Документът беше подписан от петима депутати от дясноцентристката Национално-либерална партия.

Това е натиск за Румъния, член на ЕС от 2007 г., „да се приведе в съответствие със законодателството на ЕС“ и да се присъедини към други членове на блока, които вече са въвели подобни забрани, уточниха законодателите.

Георге Печингина, депутатът, който инициира предложението, изтъкна пред „Асошиейтед прес“, че е важно „жестоката“ практика да приключи сега, защото „чинчилите се убиват с варварски методи в Румъния.

Кабинетът на премиера Чука и Асоциацията на румънските производители на кожа и кожи не отговориха незабавно на исканията на медията за коментар.

Миналата седмица латвийските законодатели гласуваха за изменение на законодателството за забрана на фермите за кожи, превръщайки Латвия в петнадесетата от 27-те държави в ЕС, които изискват време за индустрията.

„Няма възможност животът на животните или нещо, свързано с тези животни, да бъде приемливо в отглеждането на кожи“, отсече Росети от HSI и подчерта:

„Тези животни се отглеждат само заради козината им, която се използва за мода… това не е причина да ги държим при тези условия и да ги убиваме.“

Европа без кожи – европейска гражданска инициатива, подкрепена от десетки организации за хуманно отношение към животните и регистрирана от Европейската комисия през март, стартира петиция, призоваваща за забрана в целия ЕС на фермите за кожи и търговията с кожени продукти на пазара на блока. До момента тя е събрала повече от 377 000 подписа. Росети заключва:

„Това е шансът на Румъния да бъде от правилната страна на историята.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments