Група американски щати съди Тръмп заради извънредното положение

0
186
Ограда. Мексико - САЩ. Снимка: wikimedia commons
Ограда. Мексико - САЩ. Снимка: wikimedia commons

Коалиция от 16 американски щати, водена от Калифорния, даде под съд в понеделник президента Доналд Тръмп и висши членове на неговата администрация, за да блокира решението му да обяви извънредно положение в страната, за да получи средства за изграждане на стена по границата между САЩ и Мексико, предаде „Ройтерс“.

Делото, заведено в окръжния съд за Северния окръг на Калифорния, дойде, след като Тръмп си даде с указ извънредни правомощия в петък, за да подпомогне строежа на стената, което е негово обещание от президентската кампания през 2016 година.

Заповедта на Тръмп щеше да му позволи да похарчи за стената пари, които Конгресът е насочил за други цели. По-рано Конгресът отказа да изпълни искането на президента за 5.7 милиарда долара за строителните дейности.

Днес, на Деня на президентите, изправяме президента Тръмп пред съда, за да блокираме злоупотребата с президентската власт„, заяви главният прокурор на Калифорния Хавиер Бисера. „Съдим президента Тръмп, за да спрем едностранното ограбване на средствата на данъкоплатците, законно заделени от Конгреса за хората от нашите щати. За повечето от нас офисът на президента не е място за театър”, добави Бисера.

Белият дом за момента не е коментирал официално случая.

В бюджетната сделка, приета от Конгреса, за да се предотврати второ затваряне на правителството, бяха отпуснати близо 1.4 млрд. долара за сигурността на границите. Извънредното положение ще осигури на Тръмп допълнителни 6.7 млрд. долара.

Трима земевладелци от Тексас и екологична група подадоха първото дело срещу действията на Тръмп още в петък, като заявиха, че те нарушават Конституцията и техните права на собственост. Правните предизвикателства могат да забавят усилията на Тръмп да изгради стената, което според него е необходимо за ограничаване на незаконната имиграция и трафика на наркотици. Съдебните дела биха могли да завършат в доминирания от Републиканците Върховен съд на САЩ.

Колорадо, Кънектикът, Делауеър, Хавай, Илинойс, Мейн, Мериленд, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон, Вирджиния и Мичиган се присъединиха към Калифорния в съдебното дело.

Щатите твърдят, че заповедта на Тръмп ще им причини загуби от милиони долари от федералното финансиране за националните звена за борба с наркотиците и от пренасочването на средства от разрешени военни строителни проекти, което ще навреди на икономиките им.

В телевизионни интервюта в неделя и понеделник Бисера каза, че съдебният иск ще използва собствените думи на Тръмп срещу него като доказателство, че няма нужда да се обявява извънредно положение в страната. Тръмп каза в петък, че не е необходимо да обявява извънредно положение, но иска да ускори процеса на изграждане на стената. Този коментар може да подкопае правните аргументи на правителството.

По собственото признание на президента, не е необходимо извънредно положение… Собствените данни на федералното правителство доказват, че на южната граница няма извънредно положение, което да изисква изграждането на стена„, се казва в иска щатите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments