„Грийнпийс“: Рестартирането на Запорожката АЕЦ е ядрена заплаха за Европа

1
281
Запорожката АЕЦ
Запорожката АЕЦ. Снимка: "Грийнпийс"

Централна и Източна Европа категорично осъжда плановете на руската държавна ядрена компания „Росатом“ и на руското правителство да пристъпят към рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие.

Преди броени дни руското правителство представи на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ официален документ с първите подробности за плановете си. Сред тях е изграждането на голяма помпена станция, която да доставя вода на атомната централа. Понастоящем тя няма достъп до вода заради разрушаването на язовир Каховка на 6 юни 2023 г. Шестте реактора на АЕЦ „Запорожие“ са спрени от 2022 г.

Протест на "Грийнпийс"
Протест на „Грийнпийс“. Снимка: „Грийнпийс“

„Откакто на 4-ти март 2022 г. Русия атакува, повреди и окупира атомната централа в Запорожие, рискът от ядрена катастрофа е висок. Ако се продължи с плановете за рестартиране на реакторите, този риск ще стане много по-сериозен“, каза Шон Бърни, ядрен специалист на „Грийнпийс“–Централна и Източна Европа.

„Представеният на МААЕ документ е възмутителен. Русия твърди, че нейната главна задача е да предотврати заплахите за безопасността и сигурността на централата, създадени от режима в Киев. Не! Заплахата от ядрена катастрофа се дължи изцяло на войната на Русия и на руската окупация на централата. Това е още един случай на изнудване с потенциален риск за ядрена катастрофа в Украйна и Европа“, поясни Бърни.

Руснаците за първи път разкриват намерението си да изградят помпена станция. Тя ще има капацитет да доставя към охладителния резервоар 18 000 кубически метра вода на час. Поддръжката на критичните инсталации е напълно неадекватна и заради военните действия централата 8 пъти остана без електричество.

„Електроснабдяването остава нестабилно, а то е от съществено значение за работата на водните помпи за охлаждане на реакторите и на отработеното ядрено гориво, както и за други системи за безопасност“, предупреди Ян Ванде Пюте, ядрен специалист в „Грийнпийс“–Белгия. Той посочи:

„Водоснабдяването е значително компрометирано след разрушаването на язовира в Каховка. В тази ситуация рестартирането на един или повече реактори е не просто възмутително, но и показва явно незачитане на протоколите за ядрена безопасност. Международната общност, МААЕ включително, трябва спешно да положи усилия, за да спре изпълнението на тези планове.“

Ядреният експерт напомни също, че „Росатом“ няма никакви законови правомощия да експлоатират Запорожката АЕЦ – правото е изцяло на украинския регулатор и собственик. Липсват им и достатъчно квалифицирани работници, запознати с тази централа.

„Грийнпийс“–Централна и Източна Европа призовава ЕС да наложи санкции на „Росатом“ и техните ядрени партньори в Европа и света. Организацията активно подкрепя развитието на възобновяемата енергия в Украйна.

Иранският президент заедно с външния си министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] „Грийнпийс“: Рестартирането на Запорожката АЕЦ е… […]