Грипен вирус с “пандемичен потенциал” e открит в Китай

0
123
Нов свински вирус
Снимка: FreePik.com

Нов геном на вирус с потенциала да се превърне в пандемия бе открит от учени в Китай, предава “BBC”. Патогенът се е зародил на скоро и е пренасян от селскостопански прасета, но може да се прехвърля и върху хората, смятат учените.

Изследователите се опасяват от евентуалната му по-нататъшна мутация, която може да улесни предаването му от човек на човек и да зароди нова глобална зараза.

Макар и да не представлява непосредствена заплаха, учените смятат, че вирусът притежава всички “белези” на силно адаптивен и способен да се пренася върху хора, поради което следят развитието му от близо. Тъй като е нов, хората нямат или имат изграден много слаб имунитет срещу него.

Учените пишат в журнала “Proceedings of the National Academy of Sciences”, че мерки за контрол на патогена сред прасетата и стриктното следене на здравното състояние на работниците в свиневъдството трябва да бъдат своевременно наложени.

Заплаха от нова пандемия

Агресивни нови щамове на грипни вируси са сред топ заразите, за които следят учените, докато светът се бори да сложи край на текущата пандемия от новия коронавирус. Последната грипна пандемия, с която светът се сблъска – свинският грип от 2009 г., водещ началото си от Мексико, се оказа по-малко смъртоносен от първоначалните опасения, тъй като в голяма степен по-възрастната част от населението има частичен имунитет срещу него поради сходността му с други грипни вируси, които циркулират в продължение на години.

Въпросният вирус е познат като “A/H1N1pdm09” и вече се покрива от годишната грипна ваксина с цел да се гарантира имунитет на населението. Новият грипен геном на свой ред е идентифициран в Китай и е сходен със свинския грип от 2009, но притежава някои съществени разлики.

Към момента не представлява съществена заплаха, но проф. Кин-Чоу Чанг и неговите колеги, които са ангажирани с изследването му, продължават да следят неговото развитието. Новият вирус, наричан от учените “G4 EA H1N1”, има потенциала да се развива и размножава в клетките на човешките въздушни пътища.  Открити са доказателства за скорошното разпространение на новото заболяване сред работници, ангажирани в кланици и свинеферми в Китай.

Съществуващите грипни ваксини изглежда не изграждат имунитет срещу него, макар и да е възможно да бъдат адаптирани впоследствие. Проф. Кин-Чоу Чанг, който работи към Нотингамския университет във Великобритания, коментира за “BBC”:

“В момента сме разсеяни от коронавирус и с право, но не трябва да да оставаме слепи за потенциалната опасност от други нови вируси”.

Макар и новият вирус да не представлява непосредствена заплаха, проф. Чанг смята, “че не трябва да го игнорираме”. Проф. Джеймс Ууд, началник на катедрата по ветеринарна медицина към Университета в Кеймбридж, смята, че откритието е “важно напомняне”, че човечеството се намира под постоянна опасност от зараждането на нови патогени и че селскостопанските животни, които са в много по-интензивен контакт с хората отколкото дивите животни, могат да служат като източник на нови опасни пандемични вируси.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments