Гражданка пред Искра.бг: От ГЕРБ влязоха незаконно в имота ми, не пощадиха дори детските колички на внуците ми (ЧАСТ 2)

10
1608
Иванка Сотирова
Иванка Сотирова. Снимка: Искра.гб

„От ГЕРБ влязоха незаконно в имота ми, не пощадиха дори детските колички на внуците ми. Цялата ми къща е напукана и е пред разруха.“

Това сподели пред Искра.бг поредната потърпевша от действията на ГЕРБ и Община Бургас. Иванка Сотирова с години се бори с незаконното строителство в нейния имот. Жената обвинява предприемача Стефан Колев, че е продължил да строи и е навлязъл в имота й, намиращ се на улица „Македония“ в к-с „Възраждане“. По думите на потърпевшата бизнесменът е бил подкрепян през всичките тези години от кмета на града Димитър Николов.

Става въпрос за 9 кв/м от строеж, който е започнал през 1995 г. Иванка Сотирова е завела дела и ги е спечелила, при което строежът е бил спрян. През това време фирмата-строител е фалирала. Колев е закупил имота от фалиралата компания „Ивагор“ и решава да продължи строежа.

„През далечната 1995 година в к-с „Възраждане“ започна бум на строителството. Нашето семейство не беше от хората, които искаха да си съборят къщата и до построят нова кооперация. Съседите започнаха да събарят техните къщи. Оказа се, че от едната страна на нашия имот са ни взели 58 кв/м, а от другата страна 9 кв/м. При започване на строежите видяхме, че навлизат и в нашия двор. Свекър ми, който е покойник, ми каза: „Аз няма да си оставя земята, те половината ми я взеха!“ От 360 кв/м имот, закупен през 1920 година от нашата фамилия, в момента имаме 302 кв/м, за което имаме нотариален акт“, започна разказа си Иванка. Тя продължи:

„През тези години сме ощетени много. През 1995 година започнахме делата и тогава спечелихме делото за тези 9 кв/м в Окръжен и Районен съд. Спряхме строителството чрез Регионална дирекция за национален строителен контрол /РЗНСК/, за да може да ни върнат нашето място и след това да си продължат да строят в другия имот. Но през годините строителната фирма фалира и тази сграда до втория етаж стана градска тоалетна на Бургас, даже имаше и смъртни случаи. Сградата беше изоставена до момента, в който не дойдоха ГЕРБ на власт. Те решиха да довършат недостроените кооперации в к-с „Възраждане“, които бяха много.“

Иванка Сотирова твърди, че е била в Англия, когато са започнали да строят отново в парцела й. Тя е разбрала, че строителят е Стефан Колев. Жената го е намерила и се е срещнала с него, като му е обяснила за казуса си и че има две спечелени дела и заради това строежът е бил спрян толкова години.

Стефан Колев
Стефан Колев. Снимка: Искра.бг

„Колев започна да ме заплашва, че ще вземе и моя парцел и че ще го застрои. Тогава започнах наново делата. Спечелихме на първа и втора инстанция, за което гербаджии не допускаха, че може да се случи. Тогава обжалваха и докараха съдия от София – Любомир Луканов, при него вече загубих делото. Досега имам четири спечелени дела. Гербаджии искат да си съборя за моя сметка, построеното от тях“, твърди Сотирова.

Бургазлийката сподели, че при едно от посещенията на Бойко Борисов в града през 2013 година, тя му е показала снимков и документален материал, уличаващ неправомерните действия, извършени от кмета Димитър Николов. По думите й Борисов е наредил на Николов да я приеме и разреши проблема й. Сотирова твърди:

„Но това не се случи и вече 10 години ходя по съдилища, при условие, че имах четири спечелени дела по този казус. По неофициална информация, разбрах, че съдиите които гледат това дело и вещите лица, не са избирани на случаен принцип. Съдия Новаков от ОС-Бургас в продължение на 6 години размотава делото и даде възможност на представителя на Община Бургас да фалшифицира документи, да изградят незаконно построената сграда, като същата я надстроиха с още 2 етажа извън проекта. Тъй като имах информация, че Община Бургас, съдиите, на които е възложено делото, са заинтересовани от изхода му, поисках официален отвод по време на делата. Такъв ми беше отказан под предлог, че нямам основание да се съмнявам в принципността им. Решенията им доказват, че съм била в правото си да настоявам за това.“

„Действията на местната власт ми се отразиха на здравословното състояние, мъжът ми почина, докато водим битките за имота. Аз не се страхувам от Димитър Николов, Красимир Стойчев и Стефан Колев. Мисля, че 15-години стигат да сме тъпкани, крадени и ограбвани от бургаския кмет“, категорична е Иванка. Тя призова:

„Ако има и други потърпевши граждани да не бъдат революционери само пред телевизора вкъщи, а да отиват пред Общината. Хората трябва да си търсят правата, защото докато има телета, ще има касапи да им режат главите, аз не съм от тях.“

Можете да гледате цялото интервю във видеото:

„Апелът ми към местната власт е да отстъпи място си на хора, които са честни и почтени, за да се погрижат за техните съграждани“, апелира Иванка Сотирова.

От Искра.бг ще продължим да следим казуса и оставаме отворени за всички засегнати страни в него да се изкажат.

Очакваме вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
10 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Иван
Иван
2 месеци по-рано

тц тц тц луд умора няма , само по съдилища стои цял живот

Тити
Тити
2 месеци по-рано
Reply to  Иван

Тя това работи !!!

Петко
Петко
2 месеци по-рано

само един въпрос имам, друго освен да се съди с някой прави ли тази женичка

питам
питам
2 месеци по-рано

нали беше много близка с Валери Симеонов , когато той беше в парламента защо не рева тогава , той защо не и помогна , важното е че сега идват избори и Бачийски трябва да раздуха нещо и хоп влезе в капана на Сотирова.

Румен
Румен
2 месеци по-рано

има ли още някой да и обръща внимание на тази изкукала женичка

Общината
Общината
2 месеци по-рано

госпожата нали има входирани документи за семеен хотел, явно обаче финанси за хотел няма и се чуди кого да осъди за да осигури финансиране

психото
психото
2 месеци по-рано

гражданката да вземе да започне да си пие хапчетата

Нино
Нино
2 месеци по-рано

А, Иванка Лудата, още ли мърда, браво.

бръмбар
бръмбар
2 месеци по-рано

само бръмбари в главата ми , глава глава тя вече не ми трябва – както се пее в една песен

ужас
ужас
1 месец по-рано

и тая е в листа на СЕК , щом и психично болни вкараха в листите значи дълбаят дъното