Гражданин подаде сигнал до Прокуратурата срещу ВиК шефа на Бургас

1
8076
ВиК-Бургас Ганчо Тенев
Инж. Ганчо Тенев. Снимка: Искра.бг, Архив

Гражданинът Александър Койчев е внесъл сигнал до Окръжна прокуратурата-Бургас срещу изпълнителния директор на ВиК ЕАД–Бургас инж. Ганчо Тенев. Сигналът е по повод компрометиране на конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир „Ясна поляна“. Заради това част от Бургас, както и населените места на територията на общините Царево, Приморско, Созопол, и част от община Средец могат да останат без качествено водоподаване и да преминат към режим на водата.

На 08 декември 2022 година Областният кризисен щат обяви частично бедствено положение във ВиК секторите в областта заради пречиствателната станция в „Ясна поляна“ и възможността част от Южното Черноморие да остане без качествено водоподаване и да премине към режим на водата.

Съоръжението в „Ясна поляна“ е внесено в експлоатация през 1974 година и аварийното положение на този етап е заради липсваща периодична профилактика, по данни на регионалната Асоциация по ВиК. Съгласно обаче действащата нормативна уредба, регламентираща проектирането, изграждането и експлоатацията на водоснабдителните системи, при техническа експлоатация на пречиствателната станция е задължително организирането на документирана и работеща система за контрол на нейното техническо състояние и ремонтното й обслужване.

На представен доклад от ВиК-Бургас се посочва, че е нужно извършването на авариен ремонт на пречиствателната станция за питейна вода на стойност 15 милиона лева. Съгласно Закона за обществени поръчки, при налагане на изключителни обстоятелства, водещи до невъзможност за спазване на регламентираните срокове за изпълнение на обществени поръчки, възложителят в случая „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД-Бургас, може да проведе пряко договаряне с конкретни лица за извършване на необходимия ремонт.

По този повод от Искра.бг потърсихме за коментар Александър Койчев. Той каза:

„Става въпрос, че инж. Ганчо Тенев се оправдава с това, че не може да бъде правена профилактика на пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“ и посочва, че тя вече е увредена и не може да функционира. Поради това той иска да възложи обществена поръчка за 15 милиона лева за строеж на нова пречиствателна станция, при която при форсмажорни обстоятелства се избира фирма и се започва да се строи. Проблемът е такъв, че той години наред е нехаел за тази пречиствателна станция и изведнъж обявява, че са нужни 15 млн. лева, но дали е необходима тази сума, това ще проверят компактните органи.“

„Не може да позволим някакви частни и лични интереси да провалят туристическия сезон и нормалния живот на няколко общини. Умишлено не е правена профилактика в „Ясна поляна“. Как може в язовир „Камчия“ да се прави профилактика, а на „Ясна поляна“ да не може? Това си е планово, за да може един ден да се уведомят абонатите, че няма да имат вода. Виждам умисъл в тези действия и затова сезирах Прокуратурата. Тези 15 млн. лева ще бъдат дадени много набързо на дадена фирма. Обстоятелствата на този етап дават на инж. Тенев възможност да прави такава обществена поръчка с цел да има конкурс набързо“, категоричен е Койчев.

Съвестният гражданин подчерта, че обвиненията към Тенев са в „умишлена безстопанственост“, за да се възложи подобна обществена поръчка. Той се надява Прокуратурата да освободи от поста сегашния директор на ВиК дружеството и той да понесе своята наказателна отговорност спрямо Наказателния кодекс на Република България.

„Въпросът е такъв, че е нужно да се гарантира водоподаването на гражданите в Бургас, тъй като „Ясна поляна“ захранва и бургаските комплекси „Славейков“ и „Меден рудник“, както и цялото Южно Черноморие“, посочи Койчев.

По думите му на този етап той ще изчака становището на Прокуратурата и след това, ако е необходимо ще предприеме допълнителни действия за разрешаване на казуса.

Припомняме ви, че граждани излязоха на протест на 12 декември пред Областната управа в Бургас с искане за оставката на директора на ВиК-Бургас. Причината – проблеми с пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“ и възможността общините Созопол, Приморско, Царево и Средец да останат без питейна вода, където в четирите населени места беше обявено частично бедствено положение.

Притеснението на хората тогава беше, че заради обявеното извънредно положение за изразходването на въпросните 15 милиона лева няма да има обществена поръчка, а най-вероятно ще се избере точно определена фирма. Те се съмняваха в това, че нарочно ВиК-Бургас не са направили нищо през всичките тези години. Според присъстващите на протеста инж. Тенев винаги обявява спешен ремонт, разчитайки на държавата, а след това парите се изразходват от приближени до дружеството фирми. Исканията на жителите на четирите общини са:

– Незабавната оставка на директора на ВиК-Бургас и неговите преки подчинени, които са виновни за допуснатата ситуация;
– Да бъдат запознати с реалното състояние на пречиствателната станция, като този път искат да бъдат запознати и със състоянието на централната деривация – основните тръби, които докарват водата до населените места като Созопол, Приморско и Царево;
– Кои ще са преките отговорни за дейностите оттук нататък, сроковете, алгоритъма и въобще всичко, което ще доведе до един безпроблемен предстоящ летен сезон.

Гражданите очакват Прокуратурата да установени дали има данни за осъществена престъпна безстопанственост от страна на ръководството на „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД–Бургас, в лицето на изпълнителния директор инж. Ганчо Тенев. И за това дали е наличен стремеж за заобикаляне на законодателните изисквания в областта на обществените поръчки по отношение на необходимия ремонт на пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“.

От Искра.бг ще продължим да следим казуса, като се надяваме компетентните институции да избегнат по-нататъшна криза с питейната вода по Южното Черноморие.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Дедо Чочко
Дедо Чочко
1 година по-рано

Тези от ВиК са отврат.Задължително смяна на цялото ръководство,толкова са нагли че повече неможе.Дано прокуратурата си свърши добре работата.А дано ама надали